Ученици от три наши училища ще участват в симулативно заседание на ЕП през 2015г.

Шест отбора от три области в страната бяха класирани в регионалното състезание "Евроскола", което се състоя в събота в Кърджали. Три от тях са от област Кърджали. Това са отборите на СОУ "П.Р.Славейков" и СОУ "Отец Паисий" в Кърджали, и на СОУ "В. Левски" в Ардино. Организатор на проявата бе информационното бюро на Европейския парламент в България, а домакин - община Кърджали и ОДК.
В състезанието участваха 11 отбора от ученици на възраст между 16 и 18 години от областите Кърджали, Хасково и Смолян. Регистрацията на отборите започна в ранните часове на съботният ден, а в десет часа бе дадено официалното начало на състезанието от представителя на информационното бюро на Европейският парламент в Теодор Стойчев. С благодарност към домакините се обърна водещият на събитието, който благодари за перфектната организация и получената подкрепа за организацията на състезанието.
Участниците в регионалното състезание Евроскола бяха поздравени и от зам.кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова, която пожела успех на всички и благодари за ангажираността на българските евродепутати, поели нелеката задача да бъдат част от журито, което да определи най-добрите пет отбора за получаване на квота за пътуване и участие в симулативно заседание на Европейският парламент в Страсбург през идната година.
Секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир изтегли номерацията на отборите за реда на тяхното участие. Те бяха разделени в три условни групи, като първите две групи включваха по четири отбора. Последва 30 минутна пауза, в която първите имаха възможност за подготовка по изтеглените теми.
След това започна същинското представяне. Основната теза по изтегления въпрос бе презентирана както на български, така и на един от трите работни европейски езика-английски, френски или немски. Журито също имаше право да задава своите въпроси към отборите. Всяко представяне, включително и сесията въпроси и отговори, продължи около 15 минути. По време на представянето журито - евродепутатите Владимир Уручев от ЕНП и Илхан Кючюк от АЛДЕ, както и представителят на информационното бюро на Европейският парламент в България Теодор Стойчев, оценяваха уменията на състезателите. Сред критериите им бяха познаване и интерпретация на фактите, умение за извеждане на теза и доказателство, креативно мислене, презентационни и комуникационни умения, работа в екип.
След усилена надпревара в рамките на повече от четири часа дойде време и за обявяването на крайните победители. И за разлика от друг път квота за пътуване до Страсбург завоюваха не пет, а шест отбора. Отличените спечелиха правото по 24-ма ученици от техните учебни заведения да посетят през 2015 г. Европарламента в Страсбург и да се запознаят с работата му. Три от отличените отбори са от област Кърджали, за Страсбург ще пътуват и представители на ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" - Хасково, ГПЧЕ "Ив. Вазов" - Смолян, и ПМГ "Ив. Вазов" - Димитровград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини