Британски банки наемат хакери, които да защитават мрежите им

Британските банки и фирми започват да намет хакери, които да защитават мрежите им от кибернападения. Решението им е продиктувано от липсата на достатъчно квалифицирани кадри, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Проучване на KPMG посочва, че 74% от фирмите в Обединеното кралство споделят, че киберсигурността изисква нови умения. 70% признават, че в тяхната структура няма достатъчно добра защита на данните. Също толкова фирми изразяват притеснения и за способностите да реагират в случай на кибератака.

Същевременно 57% от компаниите казват, че е много трудно да се намерят и задържат квалифицирани кадри в сферата на киберсигурността. Много често компаниите си крадат кадрите. Страхът от кибератака, понасянето на загуби и глоби от регулаторите допълнително утежнява ситуацията.

Именно затова фирмите се насочват към хакерите. 52% споделят, че биха наели хакер дори той да има криминално минало. Според фирмите хакерите разполагат с достатъчно познания в сферата и могат ефективно да се справят и от другата страна на оградата, защитавайки мрежите, които доскоро са нападали.

Решението всъщност не е лошо, потвърждава Серена Гонзалес-Ферш, ръководител на академията по киберсигурност към KPMG. Според нея освен, че хакерите действително са способни, наемането им като служители ще прекъсне споделянето на знанията им с други хакери. Същевременно ще спести пари на фирмите, които биха реализирали големи разходи за готов софтуер, който бързо остарява и рядко представлява някаква сериозна преграда за хакерите.

Междувременно агенция Reuters предаде, че през следващите няколко месеца предстои и мащабен тест на киберзащитите на британските банки. Хакери ще се опитват да преодолеят виртуалните бариери на банките и да се сдобият с информация от техните мрежи.

Централната банка на Англия е инициатор. Тя има ново предложение за споделяне на информация между правителствените аганции и финансовите институции. Освен това призовава за по-сериозни тестове на банковите мрежи.

Ще бъдат сформирани екипи, които ще извършват атаките. Само определени служители в банките ще знаят, кога ще се случи това. Всяка банка ще може да определя и до каква степен иска мрежата й да бъде проверена. Вече над 30 финансови институции във Великобритания са заявили желание за участие в теста.

Очаква се всички тестове да приключат до края на 2015 г. Всеки от тях ще е продължава между три и шест месеца, като ще включва анализ, проследяване на информация, откриване на уязвими зони и неколкократно атакуване.

Водят се разговори чрез подобни тестове да бъдат проверени мрежите и на други важни индустрии. Сред тях попадат енергийният сектор, телекомите и отбраната.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини