Протестен марш на студeнти в Лондон срещу вдигането на таксите (видео)

Избухнаха сблъсъци с полицията след многохиляден протестен марш на студенти в центъра на Лондон. Студентите протестират срещу увеличаването на студентските такси, съобщават световни агенции.

Около 5 хиляди демонстранти се придвижиха до площада пред парламента, където малка група от студенти премина през временни ограждения, за да влезе в сблъсъци с полицията пред законодателния орган.

От полицията се оплакаха, че трима полицаи са с леки наранявaния. Свидетели заявиха, че по-късно група от студентите се е разположила до кафене и започнала да хвърля столове от ресторант към полицията.

Демонстрацията в сряда, 19 ноември, е първият масов протест на студенти в британската столица за последните три години.

Студентите са разгневени от решението на британското правителство да вдигне таксите за обучение. Към тях се присъединиха други недоволни хора от съкращаването на разходите.

Днес ние провеждаме протестен марш в Лондон, който е и най-голяма демонстрация през последните години. Може би сме на ръба на нова вълна от студентски активизъм, обявиха от Националната кампания срещу вдигането на таксите и намаляването на разходите.

Студентите също планират да окупират университетски сгради.

Четири протеста срещу мерките за строги икономии на британското правителство доведоха до сблъсъци с полицията от 2010 година ( Консервативната партия взе властта) насам и арестуването на почти 400 души.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини