Германия пусна от затвора руска шпионка

Руска шпионка в Германия, осъдена на затвор, е била освободена преди да излежи присъдата си докрай и е отпътувала за Русия, предаде Франс прес, като се позова на германски медии.

Според седмичника "Фокус" това може да е станало като част от размяна на агенти между двете страни.

48-годишната жена, известна под фалшивото име Хайдрун Аншлаг ("атентат" на немски език) била освободена в сряда и вече е отпътувала от Германия към Русия. Нейният съпруг, Андреас, на 53 години, остава в затвора.

В средата на юли миналата година, след като двойката бе осъдена на строг тъмничен затвор, руският ежедневник "Комерсант" писа, че Русия иска да размени съпрузите за най-малко един агент, излежаващ присъда в страната за шпионаж в полза на Запада.

Андреас и Хайдрун Аншлаг се установили в Западна Германия през 1988 г. Те работили последователно за съветското и руското разузнаване. Двамата били арестувани през октомври 2011 г., след като германската полиция хванала жената да прослушва шифрирани съобщения.

През юли миналата година съд в Щутгарт осъди Андреас на 6 и половина години затвор, а Хайдрун - на 5 и половина години. Случаят бе представен в Германия като най-крупната шпионска афера в страната след края на Студената война.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини