Молдова е на път да потвърди европейската си ориентация

Проевропейски партии са на път да имат мнозинство в молдовския парламент въпреки победата на изборите на проруска партия.
Трите главни проевропейски партии в Молдова изглежда са на път да успеят да сформират ново коалиционно правителство, въпреки че проруските социалисти печелят най-много гласове на парламентарните избори, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По данни на избирателните власти след преброяване на 87% от бюлетините трите партии - Либерално-демократическата партия на Молдова, Демократическата партия на Молдова и Либералната партия - печелят общо около 44% от гласовете.

Според анализатори това им е достатъчно, за да имат повече от необходимите 51 места за мнозинство в 101-членния парламент, въпреки че социалистите печелят най-много гласове на изборите - 21,5 процента.

Комунистическата партия с лидер бившия президент Владимир Воронин, която в продължение на 15 години бе водеща сила на изборите, сега се нарежда на трето място със 17% подкрепа.

Либерално-демократическата партия, оглавявана от бившия премиер Влад Филат, получава 19%, а Демократическата партия с лидер Мариан Лупу – 15%. Либералната партия, която е ръководена от поддръжника на идеята за обединение с Румъния и членство в НАТО - Михай Гимпу, също преодолява 6-процентната граница за влизане в парламента, печелейки 9%. Това разпределение ще даде да либерал-демократите, на демократите и на либералите респективно 23, 19 и 12 мандата.

Така, с 54 места в парламента, те имат шанс да създадат проевропейска коалиция, да назначат ръководство на парламента и правителство.

Според анализатори върху резултата на социалистите влияние е оказал „руският фактор”.

„Комунистите не говореха ясно за ориентация към Русия, по време на предизборната кампания на няколко пъти промениха позицията си по отношение на Европейския съюз и Митническия съюз. В същото време, социалистите се позиционираха като проруска партия и цялата им кампания беше насочена към Москва”, казва политологът Виталий Андриевский, цитиран от "Фокус".

Демократическата партия на Молдова ще започне в близките дни преговори за съставяне на нова управляваща коалиция с либералите и либерал-демократите, заяви почетният председател на Демократическата партия Дмитрий Дяков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини