Словакия предлага алтернатива на „Южен поток“

“Юстрийм“ - операторът на системата от газопроводи в Словакия, предлага изграждане на тръбопровод за пренос на природен газ от Западна Европа към Балканите.
Газопроводът е предвиден като алтернатива на "Южен поток", съобщават румънските вестници "Адевърул" и "Ромъния либера", цитирани от БТА. Целта е да има алтернативен маршрут и източник на доставка.

Проектът "Южен поток" дава алтернативен маршрут на газа, избягващ Украйна, но не и алтернативен източник.

Новият вариант би помогнал на страните от Югоизточна Европа да намалят зависимостта си от вноса от Русия, посочва "Ромъния либера". Той е наречен "Ийстринг" (Eastring) ще има първоначален капацитет за пренос от 12,5 млрд. куб. м., който по-късно следва на нарасне на 20 млрд. куб. м., заявил президентът на "Юстрийм" Томас Марачек, пише "Адевърул", като се позовава на "Москоу таймс". 

Новият газопровод ще бъде дълъг 570 км, а разходите за изграждането му се изчисляват на 750 милиона евро

Проектът предполага свързване на газопроводите в Словакия, които имат годишен капацитет за пренос от 80 млрд. куб. м., с тръбопровода "Съюз" в Украйна, който не се използва достатъчно, до границата с Румъния. Оттук ще трябва да бъде изграден нов сегмент, който ще се свърже с газопровода Исакча-Негру Вода, откъдето Русия подава природен газ към балканските страни, пише "Адевърул". 

"Това би било най-доброто решение за Югоизточна Европа, както от икономическа, така и от стратегическа гледна точка. Проектът ще струва само частица от сумата, която се предвижда за "Южен поток", би могъл да осигурява пренос на газ и в двете посоки, предлагайки на региона алтернативен маршрут и нов източник на природен газ. В същото време проектът ще използва съществуващата инфраструктура в региона", казал Марачек. 

Шефът на "Юстрийм" допълнил, че повече детайли по новия газопровод ще бъдат съобщени през следващите седмици, след което проектът ще бъде обсъден с властите на ЕС.

"Искаме да бъдем добре подготвени за разговорите с европейските власти", казал Томас Марачек. Окончателните разходи ще зависят от крайния вариант на маршрута, допълнил той. 

"Адевърул" пише, че проектът, предложен от Словакия, ще може да снабдява Югоизточна Европа с газ от алтернативни източници, респективно от Иран, Ирак, Египет, Израел или Кипър.

Цената на конкурентния проект "Южен поток" се изчислява на 40 млрд. долара и предвижда пренос на руски газ към Централна Европа по маршрут, който заобикаля Украйна, с която Русия е в напрегнати отношения, отбелязват румънските издания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини