Актьори и режисьори на протест срещу назначението на Бинев

Председателят на Комисията по култура и медии Славчо Бинев покани протестиращите срещу избора му на среща в парламента. Те поеха на шествие и останаха отвън.
За 14,30 часа днес в градинката на "Кристал" в София бе насрочен протест на хора на изкуството и журналисти срещу него. В уречения час се събраха десетки актьори, режисьори, журналисти и студенти от Театралната академия, предаде БНР.

Дойдоха главният режисьор на Народния театър Александър Морфов, който обяви, че напуска в знак на протест, актьорите Йосиф Сърчаджиев, Владимир Люцканов, Веселин Ранков, Нели Врангова - съпруга на Морфов, журналиститите Иво Инджев и Найо Тицин, музикантът Виктор Стоянов - зам.-министър на културата в служебния кабинет "Близнашки", пиарът Нидал Алгафари и Любен Дилов-син, който сега е депутат от партията на Николай Бареков.

Актьорът от постановката "Хъшове" Вальо Йорданов заяви, че снощи по време на репетицията всички са обсъждали дали да не потърсят убежище в Румъния.
Лично Морфов също заяви, че ако Бинев не додаде оставка, може да напусне страната.

По-късно протестиращите се отправиха към парламента без да скандират нищо. Полицаи направиха кордон пред вратите на Народното събрание. Бул. "Цар Освободител" беше затворен за кратко, след като хората на изкуството, предвождани от Сърчаджиев и Люцканов, седнаха на жълтите павета. Движението обаче бързо беше възстановено, като колите минаваха зад паметника, съобщи OFFnews.

Обсъжда се интелектуалците да внесат декларация в Народното събрание. Към 15,30 часа те започнаха да се разотиват.

На протеста изненадващо дойде и националистът Павел Чернев. Преди две години той, заедно със Слави Бинев с когото бяха в партия ГОРД, щурмува сградата на БНТ. Запитан дали би се извинил за своята постъпка, Чернев заяви, че няма за какво да се извинява и застава зад Бинев. Дошъл, за да уведоми актьорите, че той ги чака на среща.

Няколко часа по-рано самият депутат от Патриотичния фронт заяви пред журналисти:

"Чакам ги в 14.30 часа в парламента. Сядаме, говорим, действаме и дано нещата бъдат представени не както последния път, защото след вчерашната пресконференция останах с впечатление, че някои от медиите са били на друго представление".

Той заяви, че ако техните аргументи са по-добри от неговите, ще удовлетвори техните желания, предаде БТА.

Попитан защо не отиде на протеста, за да разговаря с присъстващите, председателят на комисията отговори:"Къде да седя - по пейките? Има си институции, където тези неща трябва да се случат".

Вчера Бинев заяви, че е най-подходящ за този пост и добави, че би подал оставка, само ако зам.-военният министър Орхан Исмаилов и областният управител на София-град Веселин Пенев (НПСД) се оттеглят от постовете си, ако лидерът на партията му НФСБ Валери Симеонов го поиска от него, или ако не успеят да изпълнят предизборните си обещания.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ви
    Вис Бухалкин
    3 0
    19:09, 3 дек 2014
    Голямата трагедия на България в момента е, че не са между живите Иво Карамански, Васил и Георги Илиеви, Илия Павлов и все отбор Юнаци възпитаници на бившата спортна кола Чавдар. Сега всички щяха да са я Председатели на комисии в Парламента, я министри и най-малкото депутати. Щяха да ни управляват яко!

Още новини

Последни новини