В трима съдии има концентрация на дела с обществен интерес, призна член на ВСС

В трима съдии има концентрация на дела с обществен интерес, каза днес по Би Ти Ви членът на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите Калин Калпакчиев. Той изрази мнение, че може би сега е преломният момент за промяна в стила на работа на съвета.

Калпакчиев смята, че в момента има обществен натиск над ВСС, което може да е здравословно, за да поемат неговите членове отговорност за действията си и да си вършат работата. Той все пак уточни че по определени теми съветът си върши работата.

"Фактите в момента показват, че има нарушения при разпределенията на делото на КТБ. Трябва да бъде потърсена отговорност на ръководството, но след обективна преценка на изпълнените задължения", каза Калпакчиев. Той не скри, че много от проблемите в съдебната система през последните години не са решавани навреме, като сред тях са случайното разпределение на делата, съмненията за корупция и конфликт на интереси.

"С основание съдии, които си вършат съвестно работата, искат да се разграничат. Със сигурност има съдии, които не си вършат работата", коментира Калин Калпакчиев.

Говорейки за съдия Румяна Ченалова, която фокусира общественото внимание зарада скандала "Белведер", той посочи, че нито един от сигналите срещу нея не е бил проверен докрай.

"При изслушването на Ченалова (от ВСС, б.а.), още в хода му, стана ясно, че тя не излага добросъвестно фактите по френското дело. Тя разказа доста неща по делото, от които аз останах с впечатление, че предварително е формирала мнението си, което е недопустимо", посочи Калпакчиев.

Той смята, че ВСС трябва да даде справедлива оценка на атакуваните в медиите магистрати, като ако съдията е несправедливо нападнат, да бъде защитен, а ако е сгрешил, да получи наказание". Калпакчиев уточни, че не трябва да остане съмнение, че евентуално наказание на съдия Ченалова е взето под обществен натиск.

Калпакчиев изрази несъгласие с идеята на съпредседателя на Реформарорския блок Радан Кънев, че целият ВСС трябва да подаде оставка. "Аз бих подал оставката си, ако съдиите я поискат, защото съм избран от тяхната квота. Оставката е личен избор. Радан Кънев доколкото е парламентарист, парламентът избира половината членове, има и законов механизъм Народното събрание да поиска предсрочно освобождаване на ВСС", обясни той.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини