Всяко десето българче се ражда недоносено

Родители и пациентски организации поискаха линейка, оборудвана за транспорт на недоносени деца. От фондация „Нашите недоносени деца" внесоха в Здравно министерство петиция, в която са се подписали над 10 000 души, съобщават от фондацията.

От там изнасят тревожната статистика, че всяко десето дете в България се ражда недоносено и тази тенденция се затвърждава през последните години. Недоносеното бебе има шанс да оцелее и да расте здраво, единствено в случай, че получи адекватни медицински грижи след неговото раждане. Но и до днес няма единни стандарти за качество, гарантиращи добро обгрижване на всички бременни жени, както и на новородените и недоносените деца, притеснени са от фондацията.

В петицията са посочени 10 мерки за уеднаквяване на българските стандарти за недоносени деца с европейските.

Родителите настояват за подобряване на медицинската апаратура, тъй като някои болници все още използвали 20-годишни кувьози. Сред исканията са по-добра психологична подкрепа за семействата, в които има недоносено дете, както и създаването на регистър на преждевременно родените малчугани.

Председателят на фондацията Нина Николова, цитирана от Дарик, обясни, че петицията е в подкрепа на недоносените деца и уеднаквяване на българските и европейските стандарти. Това, което от фондацията искат, са по-добри грижи за недоносените деца, достъп на родителите до отделенията, достатъчно информация за родителите. Десет искания, които максимално ни доближават до европейските стандарти, обобщи Николова.

Според нея най-належащо в момента е осигуряването на неонатолози, тъй като медицинските кадри липсват. Нина Николова изрази съжаление, че повечето лекари са застаряващи. Голям проблем е и амортизираната медицинска техника, с която работят. От изключително значение и е и психологическата подкрепа на семействата.

Николова изтъкна, че от няколко години се борят да се направи специален регистър на недоносените деца. „Много са предпоставките, за които все още не се случват нещата, но ако се направи този единен регистър и се направи оборудването, за да могат да работят с този регистър, рано или късно ще станат нещата", заяви още Николова.

Според фондацията информираността на бъдещите родители е първа и задължителна стъпка към превенцията. Изключително важно е да се осигури специална следболнична помощ, рехабилитация и профилактика, за да се гарантира оптималното развитие на недоносените деца. От фондацията смятат още, че е нужно превенцията на преждевременното раждане да бъде национален приоритет. Именно заради това те намират за необходимо да има национални политически планове за действие.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини