Съдът разчисти делото КТБ от жалбите на вложителите

Върховният административен съд (ВАС) не е допуснал до разглеждане нито една от над 20-те жалби на вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу отнемането на лиценза й от БНБ.

Така в процеса ще участват регистрираното в Люксембург дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани", контролирано от Държавния инвестиционен фонд на Султаната на Оман, "Бромак" ЕООД, собственост на основния обвиняем за източването на 206 млн. лева от КТБ Цветан Василев, както и Орлин Русев и Вера Архундова. За БНБ ще се явят адвокатите проф. Ангел Калайджиев, съпругата му Маргарита Калайджиева и Валя Гигова, пише Mediapool.bg.

Освен жалбите на вложителите, до разглеждане не са допуснати и тези на отстранените от длъжност изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

Сред останалите жалбоподатели, за които ВАС е приел, че липсва правен интерес да участват в делото са дружествата "Радиум Кепитъл Кредит Мастър Фанд Лимитид" и "Кинкин и партньори", както и Себастиан Ньотликс, Стоян Иванов, Петър Тотев, Станчо Пантов, Димитрина Димитрова, Галина Стефанова, Никола Сукманджиев, Елза Дюлгерова, Стоян Михайлов, Десислава Стайкова, Христо Димитров, Иван Арменов, Емилия Йорданова, Апостол Григоров, Васил Найденов и Стоян Александров.

Това бе потвърдено официално и от администрацията на ВАС с уточнението, че магистратите са приели, че вложителите нямат правен интерес да участват в спора, тъй като парите им вече са изплатени или предстои да си ги получат.

Изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро в КТБ започна на 4 декември. По информация на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до момента са изплатени парите на около 60 000 от общо 255 000 вложители в общ размер над 2 млрд. лева.

Сред жалбите срещу отнемането на лиценза на КТБ, които ВАС не е допуснал до разглеждане обаче, има и такива на хора с надгарантирани влогове, чийто правен интерес по този казус очевидно продължава да е налице. Това коментира пред Mediapool адвокат Менко Менков, представляващ мажоритарния акционер в банката – "Бромак" ЕООД.

Освен дружеството на банкера, кантората му представлява и доста вложители, от чието име вече са били подадени жалби до 5-членен състав на ВАС срещу недопускането им в голямото дело по отнемането на лиценза на банката. Произнасяне по тях обаче все още няма, въпреки че първото заседание по казуса е насрочено доста бързо за понеделник, 15 декември.

Както самият той обяви в края на ноември, когато Софийският градски съд (СГС) спря делото по несъстоятелност на КТБ, докато не се реши спора във ВАС, представителите на "Бромак" ще настояват пред върховните магистрати да бъде назначена международна съдебно-счетоводна експертиза по случая, в която да вземат участие и специалисти от ЕС.

Иначе заседанието на ВАС ще се проведе на 15 декември от 11 часа. То бе образувано по жалба на "Бромак", която държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани". Тя която притежава 30 на сто от капитала й.

Заради делото за връщането на лиценза на КТБ, който бе отнет от БНБ на 6 ноември, беше спрян процеса за обявяването в несъстоятелност на банката. То ще продължи, след като се реши висящото дело пред ВАС.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    незаинтересован
    0 0
    16:56, 14 дек 2014
    Без да съм юрист считам че ВАС сгафи. Тези хора 4 месеца нямаха достъп до парите си. Как тогава нямат превен интерес? Ами ако на някой му трябваха за лекарства или хляб? Гладен и болен - на без правен интерес! Много странно. Ще има дела в Страсбург но кой ще плаща?

Още новини

Последни новини