Талибаните атакуваха училище в Пешавар - близо 100 убити

Талибани атакуваха училище в северозападния пакистански град Пешавар, убиха 95 души и взеха стотици ученици и учители за заложници. 84 от жертвите са деца.

Шестима нападатели на мотоциклети, въоръжени с автоматично оръжие, гранати и колани с експлозиви, са нападнали тази сутрин училището, собственост на армията (Арми пъблик скул), където имало около 500 ученици и учители, съобщиха световните агенции.

Талибанските бойци са влезли в администрираното от армията училище за ученици от 1 до 10 клас, като са стреляли напосоки, съобщи полицай Джавед Хан, цитиран от Асошиейтед прес. На място бързо пристигнали командоси от армията, които влезли в престрелка с нападателите. Боевете продължават.

По данни на различните агенции жертвите до момента са 95. От тях 84 са деца, съобщи главният министър на пакистанската провинция, предаде БТА.

Пред училището е чута и силна експлозия, причината за която за момента не е установена. Засега не е ясно какво се случва в сградата. Пакистанската телевизия показва войници, които заобикалят мястото и избутват хората обратно.

Пакистанската армия съобщи в изявление, че се извършва спасителна операция, а повечето ученици и учители са евакуирани. Не е ясно колко са заложниците в момента. Училището е разположено до военна база в Пешавар, но повечето ученици са мирни жители.

Движението "Техрик-и-талибан-Пакистан" пое отговорност за атаката, която според говорител е отмъщение за убитите техни бойци при офанзивата на армията в граничните зони близо до Пешавар, предаде Франс прес.

Говорителят Мухамад Умар Хорасани заяви, че бойци камикадзе са влезли в училището и че имат инструкции да не навредят на децата, а да атакуват военния персонал.

Вчера заложническа драма в кафене в Сидни завърши с трима убити, включително нападателя, който се оказа ислямистки екстремист. Над 16 часа 49-годишният иранец Ман Харон Монис държа 17 заложници, заплашвайки, че е заложил взривни устройства в кафенето и на други места в центъра на австралийския град. След щурм на полицията, Монис бе убит, но загинаха и двама от заложниците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини