Президентът против замразяването на пенсионната реформа

Замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март няма широко политическо и обществено съгласие за истинска реформа в сектора.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев и добави, че съгласие трябва да има включително между работодателските и синдикални организации, предаде БТА.

Той се надява причината за отлагането на пенсионната реформа да е само една и уточни, че за него единствената разумна причина е да се намери именно това съгласие.

Преди дни КНСБ и КТ "Подкрепа" се договориха с правителството възрастта за пенсиониране през следващата година да е замразена. До 31 март 2015 г. трябва да се постигне дългосрочно решение за въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система.
Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев обаче критикува, че бизнес организациите разбрали от медиите за споразумението и добави, че това са сепаратистки действия, които поставят под въпрос ролята на тристранния диалог.

Президентът посочи още, че пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все "по-разклатена" и е необходима реформа.

"Реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи", заяви Плевнелиев.

Той апелира за реформи и изрази увереност, че през 2015 г. в страната ще има не една, а повече реформи.

Президентът посочи няколко системи, които по думите му няма как да не бъдат реформирани и ако искаме да гарантираме стабилност, 2015 г. трябва да бъде годината на реформи в тях.

Сред секторите, които Плевнелиев посочи са съдебната система, сектор "Сигурност", енергетиката, образование, електронно правителство, административна реформа.

Той каза, че реформата в правораздаването е най-важната, най-смислената и най-неотложната реформа в България.

"Нищо друго не е толкова важно, колкото реформата в правораздаването", допълни президентът и изрази благодарност, че "отдолу- нагоре" се вижда динамика - съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна.

Държавният глава добави, че се радва, ако правителството приеме стратегията за реформа в сектора, инициирана и изготвена от служебното правителство, и ако тя бъде приета и от Народното събрание в следващите седмици.

По думите му реформата в енергетиката е задължителна, защото "този сектор ще взриви националната икономика, ако не бъде реформиран".

Плевнелиев откри Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уч
    учен
    5 0
    18:28, 16 дек 2014
    Знаем,че не ти е лесно кат гей но такъв е живота.който е крал и има две леви ръки става гей.ава напрау си е жуф педерас ама хайде.
Последни новини