ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. Причина за мярката са откритите нарушения и пропуски по дело.

Галя Георгиева, Даниела Костова, Каролина Неделчева, Соня Найденова, Димитър Узунов са членовете, образували производството, предаде агенция "Фокус".

Искането не е свързано със случая, по който сигнализира френският посланик, а заради забавени действия на съдийката, констатирани от Инспектората към ВСС.

В телевизионно интервю френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията й, вкл. опит за "кражба" френска фирма, производител на вино в България. Самата Ченалова отхвърли твърденията на дипломата, а самата тя изложи и позицията си на открито изслушване пред Комисията по етика на ВСС, припомня БГНЕС. 

Проверката по сигнала на посланика все още не е приключила, тъй като се чакат материали от прокуратурата и от Министерство на правосъдието.

Съдия Румяна Ченалова е била преместена от наказателното в търговското отделение на СГС по лични причини. Тя била в тежко здравословно състояние. Това каза по-рано днес председателят на съда Владимира Янева. Тя допълни, че делата в търговското отделение не били толкова тежки.

В същото време стана ясно, че Ченалова е гледала средно 800 дела годишно, информира БТА.

Янева и заместниците й бяха изслушани от членовете на Висшия съдебен съвет след скандала с т.нар. дело "Белведере" и начинът, по който се разпределят делата в съда. В наказателното отделение на СГС манипулация на системата за разпределение на делата няма, каза заместник-председателят на съда Петя Крънчева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    венко ангелов
    0 0
    08:10, 18 дек 2014
    какво ми я навирате в очите тая мръсница ббе
Последни новини