Здравната каса заседава извънредно заради условията на лекарите за рамковия договор

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса се събира на извънредно заседание, след като в събота Българския лекарски съюз постави условия за подписването на Националния рамков договор за 2015 г. В съобщение на Касата се посочва, че ще бъде обсъдена възможността за реализиране исканията на лекарите.

В събота от БЛС заявиха, че ще подпишат договора, който определя цените и обемите на услугите в здравеопазването, ако бъдат изпълнени няколко искания, свързани с увеличение на цените по някои клинични пътеки. Лекарите настояват за 10% по-високи плащания по пътеките за лечение на инфекциозни болести, както и на захарен диабет при деца.

Общото завишаване на цените по всички пътеки, за които настоя съюзът е 5.967 млн. лв., като от БЛС посочиха, че то няма да се отрази на бюджета на НЗОК за 2015 г., който предвижда над 3 млрд. лв. за здравеопазване, запазване на здравната вноска на 8% и спиране на подписването на договори за финансиране на новите болници, които ще заработят от 1 януари 2015 г..

Националният рамков договор трябва да бъде подписан най-късно в последния работен ден на годината. Ако това не се случи, то през следващата година лекарите ще работят по правилата от 2014 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини