Грипът мутира, ще разболява повече хора

Грипният щам "Тексас" е мутирал, поради което ще се разболяват повече хора, включително ваксинирани срещу грип. Ще има повече тежко протичащи случаи.
Това съобщи в интервю за БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той цитира предупреждение от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ.

"Щамът "Тексас", който беше включен в противогрипната ваксина, е генетично доста променен. Това означава, че може да се очаква, че няма да е толкова висока ефективността на ваксината специално спрямо него. Дори и ваксинирани, хората биха могли да се заразят с щама "Тексас", но във всички случаи ще преодолеят болестта по-леко в сравнение с неваксинираните", каза д-р Кунчев.

Той призова, ако хора с хронични заболявания бъдат повалени от грип, веднага да търсят лекар, защото рискуват бързо влошаване и дори фатални усложнения. Същото важи и за децата.

Още в началото на есента вирусолозите предупредиха, че три грипни щама ще разболяват българите и тази зима. Това са "Калифорния", "Тексас" и "Масачузетс". Характерното е, че щамът "Калифорния" засяга предимно децата, младите хора, по-пълните и бременните. Другите два пък ще мъчат повече българите над 65 години.

"Затоплянето на времето и струпването на много хора на едни и същи места поради предстоящите празници благоприятства по-бързото развитие и разпространение на разпространението на вирусите", поясни д-р Кунчев.

Прогнозите по отношение на грипа са много трудни, защото е много бързоизменчив.

"Ако се позовем на статистиката, вълната най-често е към края на януари, началото на февруари. Много малко са изключенията от това правило. Веднъж стъпила на континента, вълната общо взето успява да обхване почти всички страни за 2-3 седмици", обясни главният държавен здравен инспектор.

По думите му, заболеваемостта през последния месец е започнала да се покачва постепенно, но за последната седмица тя е средно за страната 106 болни от остри респираторни заболявания, но не грип, на 10 хиляди души население. В някои райони е доста по-висока - в Плевен - 192, във Варна - 152, във Видин - 140, Силистра - 139.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини