Патриархът: Бъдете Христови ученици не само на думи

Патриах Неофит оглави празничната литургия за Бъдни вечер в патриаршеския храм "Александър Невски". Той пожела на българите благодат и мир.
Вечерното богослужение започна в 18 часа, като на службата присъстват президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и много граждани и миряни, предаде БТА.

"Да бъде благословена празничната трапеза на Бъдни вечер, която ни дарява с домашен уют, с приятни часове около тлеещия бъдник и с радостни семейни преживявания. Благодатта и мирът на родилия се Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас. С трепет в сърцата, дълбока вяра и с неизменна надежда във великия, дивен Божи промисъл и тази година посрещаме Рождеството на нашия Господ и Спасител Исус Христос", пожела патриарх Неофит в словото си за Бъдни вечер.

По думите му Христос е нашата надежда и нашето упование. Патриархът призова да проявим на дело нашата християнска вяра и нашата християнска надежда, като помислим за ония, които и Христос не беше презрял - "ония малките" /Мат. 25:45/, онеправданите, унизените и оскърбените, като им покажем силата и величието на Христовото Рождество и как то променя и най-безнадеждния, на пръв поглед, живот.

"Нека с живота си подражаваме на Господа, като бъдем Христови ученици не само на думи, но и на дела", призова Негово светейшество.

На вечерната служба за Бъдни вечер българският патриарх пожела да има "мир и благоденствие за нашата Църква и нашия народ, мирни и честити дни и години, и преуспяване в Божията истина".

Отново е Рождество Христово и всички ние, заобиколени от най-близките си хора, с трепет посрещаме радостната вест за Въплъщението на Божия Син, вест, която вече повече от 2000 г. ни изпълва с вяра и надежда, заяви патриархът в обръщението си.

По-рано днес главата на Българската православна църква призова хората да не затварят очите си и да не отвръщат сърцата си от онези, които са в скърби и притеснения, които боледуват, живеят в нищета или са самотни. "Да им даряваме, без да се щадим, своите усмивки, своето внимание, загриженост и съпричастност", каза още патриарх Неофит.

Той припомни за бедствените наводнения, които през годината сполетяха не едно и две селища в България, "взеха човешки жертви, оставиха скърбящи и сиротни близките на загиналите, а мнозина загубиха имуществото си и най-необходимото за преживяването си".

"Това беше изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия, готовност да отделим от своето време, сили и средства, за да помогнем, да утешим онези, които са в отчаяние и безнадеждност. Тези бедствия бяха и подсещане за всички нас колко несигурно и преходно е всичко в този свят и че когато загубим в един миг всичко, което сме считали за източник на сигурност и щастие, онова, което ни остава, са вярата, надеждата и любовта", заяви главата на Българската православна църква.

Патриарх Неофит пожелава на всички българи да усетят в душите си евангелския мир, към който светиите се стремят цял живот и допълни:

С отеческа любов ви пожелавам, скъпи братя и сестри, радостно посрещане на празника Рождество Христово. Нека Христос, чието Рождество по плът ние днес възпоменаваме, да бъде наша обща радост и неизчерпаем извор на надежда и упование в този несигурен и изменчив свят. "Надявай се на Господа, бъди мъжествен, и укрепявай сърцето ти; надявай се на Господа!" (Псалом 26: 14).

Честито Рождество Христово! Благословена и мирна 2015 година!"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    _1
    _1419508599
    0 0
    13:53, 25 дек 2014
    Патриарха се кланя на дявола- папата. Този който се осмели да промени четвъртата божа заповед. Призовавам християните да четат библията а не само да палят свещи. Никой не може да промени божа заповед.
Последни новини