БЛС и НЗОК подписаха рамковия договор за 2015 г.

Представителите на Българския лекарски съюз и на НЗОК в присъствието на здравния министър Петър Москов подписаха Националния рамков договор за 2015 г.
Това стана факт на извънредна среща, след като през миналата седмица НРД не бе подписан, съобщиха БТА и "Фокус".

Тогава управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви, че здравната каса няма да подпише Националния рамков договор за следващата година.

Надзорният съвет на НЗОК отказа да изпълни ултиматума на БЛС да се повишат цените на някои медицински дейности. Причината за несъгласието бе, че така бюджетът на здравната каса ще бъде ощетен с 12 млн. лв., а направленията за пациентите ще намалеят значително. В отговор съсловната организация заплаши със съд касата и поиска оставки в Надзорния й съвет.

Днес председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Анансиев заяви, че всяка от двете страни е положила много усилия и труд и е направила компромиси, за да се стигне до подписването, предаде БГНЕС.

"За мен най-важното е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход, защитаваме интересите на пациентите, не променяме обемите на дейност и чрез цената регулираме изпълнението на бюджета за тази година", посочи Ананиев.

По думите му, от страна на здравната каса е бил направен компромис за даване на определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които е трябвало да бъдат коригирани.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков е определен за представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. На този пост той заменя бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Симеон Василев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини