Депутат предлага до 15 години затвор за пияни шофьори, убили дете

В деловодството на Народното събрание официално беше внесен законопроект за поправка на Наказателния кодекс, с който ПТП в зона, която не е предназначена за автомобили, да бъде наказван много по-строго, отколкото досега.

Съгласно предложението, което е на депутата от Реформаторския блок Петър Славов, провинилият се може да влиза в затвора до петнадесет години. Освен за пешеходна пътека, става въпрос дословно за следни зони - „площи, предназначени само за пешеходци, или в паркове, градини и детски площадки в населените места, на територията на които движение на МПС не е разрешено”.

Поправката се предлага към чл. 343, ал. 3 от Наказателния кодекс. Ето какво дословно гласи той:

Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека (тук влиза предложената поправка), наказанието е:

а) (изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 8.09.2012 г.) при тежка или средна телесна повреда - лишаване от свобода от една до пет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от две до осем години;

б) при смърт - лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

В мотивите към поправката Славов посочва, че обществената опасност за пешеходци от недорбосъвестни шофьори в пешеходни зони, детски градини и паркове е не по-малка, отколкото на пешеходна пътека и затова наказанието следва да бъде същото, както при инцидент на пешеходна пътека. Славов напомня, че през последните години е имало тежки инциденти с пешеходци на територията на пешеходни зони, в паркове, градинки и дори детски площадки.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини