Samsung залага на Интернета на нещата

Samsung ще насочи голяма част от усилията си в развитието на интернета на нещата. По време на откриващата най-голямото изложение за потребителска електроника в света CES 2015 в Лас Вегас пресконференция корейският гигант обърна голямо внимание на своето бъдещо развитие.

Президентът на Samsung Буу-Кеун Юн обяви, че 2015 г. ще е годината на интернета на нещата. Според него неща като да пратиш автомобила си сам да вземе децата от училище вече не са мечти, а са съвсем близки до реалността. Samsung се присъединява и към останалите компании в бранша и се опитва да наложи термина IoT вместо Internet of Things.

Пряка полза за потребителите

Често "Интернет на нещата" се свързва със сензори и сложни устройства, които масовият потребител надали някога ще види. За Samsung IoT ще бъде синоним на "свобода". Юн заявява, че умните домове ще са сред първите, които ще се възползват от това. Компанията демонстрира видео, в което устройствата в дома може самостоятелно да се нагаждат според навиците на потребителя. Например още с активирането на будилника да започне да свири определена музика, телевизорът да се включи и да покаже най-важната информация за деня, например календара със срещите, прогнозата за времето, новини или каквото друго потребителят е пожелал.

Осветлението ще може автоматично да се настройва според гледаното съдържание. Музиката или видеото пък ще се паузира, когато потребителят излезе от стаята и ще продължава самостоятелно, когато човекът се върне. Разработва се и система за домашна изба за вино, която ще помага на потребителя по-лесно да открива желаното вино. Подготвя се и сензор за разпознаване на миризми. Samsung обяви, че технологиите ще бъдат напълно готови още тази година.

"Трябва да покажем на потребителите какво ще спечелят. Трябва да се убедим, че IoT ще постигне много повече от обещаното. Има потенциала да преобрази икономиката ни, обществото и как живеем животите си", коментира той.

За бизнеса

Компанията смята, е IoT ще помогне за подобряването на енергийната ефективност и създаването на по-екологично общество. Освен това ще помогне на бизнеса да преодолява границите по-лесно, но и ще наложи промяна на моделите.

Според корейския гигант до пет години всички ще бъдем "100% IoT". Казано по друг начин, сензорите и умните устройства ще бъдат навсякъде. Дори и в момента на всяка секунда с интернет се свързват по 20 нови устройства, казва Юн. Той допълва, че всичко това трябва да се управлява от единен стандарт, но не и от единна операционна система. За целта ще е необходимо компаниите са са "отворени" и обещава, че нейната платформа ще е такава. "Без да има отвореност, няма да има интернет на нещата", казва още Юн.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини