Бунтът сред съдиите се разраства

Деветнайсет съдии от Софийския апелативен съд (САС) подкрепиха колегите си от Градския съд и настояха пред ВСС за задълбочена проверка на ръководството.
В писмо магистратите от САС искат Висшият съдебен съвет да вземе решителни мерки за прекратяване на практиките, довели до "критичната ситуация в този съд, която се отразява изключително негативно върху всички съдии и предизвиква обяснимо обществено възмущение".

"Напомняме ви, че вие, членовете на ВСС, сте избрани, за да гарантирате както независимостта, така и почтеността, и отговорността на съдебната власт пред обществото", обръщат се авторите на писмото към съдебните кадровици.

Съдиите посочват, че са очаквали още през миналата година ВСС да обсъди много по-сериозно и задълбочено работата на председателя Владимира Янева и на двамата й заместници - Богдана Желявска и Петя Крънчева, извършвали в продължение на години разпределението на делата.

От САС казват, че мнозинството от колегите им в Градския съд работят почтено, отговорно и компетентно.

"Образуването на дисциплинарно производство срещу един единствен съдия (срещу Румяна Ченалова за случая "Белведере" - б.р.) няма да реши сериозните проблеми, които се наблюдават не от вчера. Напротив - липсата на сериозен анализ и конкретни мерки по отношение на тези колеги, които накараха всички съдии да се срамуват от професията си, ни кара да мислим, че ВСС не желае или не смее да поеме отговорността за радикални действия, които поне до известна степен да възстановят сриналото се обществено доверие в съдебната система", се посочва още в писмото.

Утре ВСС ще заседава извънредно, като в дневния ред е заложено разглеждане на няколкото писма на съдии с такива искания. Те започнаха, след като Янева и заместничките й отказаха да подадат оставките, поискани безпрецедентно от 15 техни колеги.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини