Още 29 картини от КТБ бяха предадени на НИМ

Нови 29 картини от централата на Корпоративна търговска банка са предадени днес на Националния исторически музей, съобщиха оттам.
Това са творби на художниците Димитър Казаков-Нерон, Найден Петков, Руси Ганчев, Атанас Яранов, Николай Георгиев-Дедо Боже, Преслав Кършовски, Стоян Венев, Вера Лукова, Петко Задгорски, Наум Хаджимладенов, Борис Денев, Георги Богданов, Златю Бояджиев, Михалис Гарудис.

Общо около 300 картини бяха запорирани от съда в рамките на разследването за длъжностното присвояване на над 206 млн. лева от банката, по което основен обвиняем е мажоритарният собственик Цветан Василев.

Изнасянето им от КТБ започна на 6 януари. Част от платната са купувани от Василев, а други са му подарявани от известни личности. Искането за изземването им се основата на текст от закона, гласящ, че веществени доказателства, които поради размерите си не могат да бъдат приложени към делото, трябва да бъдат да бъдат оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган.

Преди два дни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров съобщи, че картините се пазят в помещение, което е бившо бомбоубежище на Тодор Живков. Освен СОТ и жива охрана от полицаи, музеят се пази и от три кучета - Бойко, Мая и Цветелина, и нощем никой не може да припари, коментира Димитров.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини