Саид Куаши живял с атентатора с ”бомбата в гащите”

Саид Куаши е бил съквартирант в Йемен на нигериеца, стоящ зад несполучилия заговор на "Ал Кайда" с "бомбата в гащите" отпреди 5 години.
Това заяви йеменски репортер, който се срещнал с единия от братята атентатори в Париж Саид Куаши през 2010 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Журналистът Мохамед ал Кибси каза, че за пръв път се срещнал с Куаши през 2010 г., когато френският гражданин изучавал арабски в столицата Сана, в дните след провалилия се коледен атентат на самолет от 2009 г.

"Когато видях снимката на Саид, го познах. Бе много мил и с чувство за хумор. Не съм очаквал няколко години по-късно да стане заподозрян в терористична атака", каза Кибси по телефона.

Журналистът е интервюирал Куаши за Умар Фарук Абдулмуталаб, обвинен в опит да взриви самолет с експлозиви, скрити под бельото му.
Абдулмуталаб също учил арабски в институт в Сана.

"Изненадващо, той каза че го познава и е живял с него в едно общежитие. Абдулмуталаб напуснал три-четири месеца преди да се срещнем със Саид", каза Кибси.

Въпреки че са се обявили като членове на мрежата „Ал Кайда” и групата „Ислямска държава”, нападателите, които извършиха атентатите в Париж, вероятно са действали самостоятелно и сами са избрали мишените си и начина на действие, анализираха вече експерти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини