Баба Гюлбие отпразнува 108-я си рожден ден

Най-възрастният жител на Разградска област - баба Гюлбие Юмер от исперихското село Свещари, навърши днес 108 години.
Рожденичката, заедно с дъщеря си Айше, която се грижи за нея, посрещаше гостите си в родната къща и се радваше на поздравленията им за здраве, предаде БТА.

Родена в близкото село Веселец в далечната 1907 година, баба Гюлбие останала много малка сираче и едва на 13 години свързала живота си с дядо Селим от Свещари. От съвместния им брак (дядото починал на 67 години) имат син, който живее в Турция и дъщеря.

Дъщерята Айше работила дълги години в Италия, но миналата година се върнала, защото нямало кой да се грижи за майка й. Възрастната жена се радва на четирима внуци и двама правнуци. Дъщеря й разказа, че майка й боледувала рядко, напоследък почнала да пие лекарства за високо кръвно налягане.

Баба Гюлбие вижда добре, но чува слабо, а от няколко години вече трудно ходи без чужда помощ. Преди дни са получили инвалидна количка от дирекция "Социално подпомагане", с която се улеснява придвижването й.

Цял живот баба Гюлбие се е трудила, работила е на полето, грижила се е за домакинството. Не е капризна, но през последните години предпочита по-леката храна, обича много киселото мляко, сиренето и бозата, сподели дъщерята.

Дълголетието си 108-годишната жена обяснява с труда и спокойния начин на живот. Нейната баба доживяла до 110-годишна възраст.

Съветът, който баба Гюлбие отправя към младите, е да се трудят и да зачитат по-възрастните. По традиция столетничката беше посетена в дома й от представители на община Исперих и кмета на селото, които й връчиха букет цветя, торта и парична сума с пожелания за много здраве и бодрост и занапред.

На изпроводяк рожденичката пожела на всички дълъг живот и здраве, и да не забравят да я посетят и догодина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    далеч
    0 0
    14:07, 15 яну 2015
    За бабаГюлбие Юмер Пожелание здпаве. И каквото господ е казал до кога..
Последни новини