Посещението на Лукарски в САЩ не било служебно, а от частен характер

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че сам е поел разноските при посещението си в САЩ от 17 декември 2014 г. до 5 януари 2015 г. Пътуването било планирано като частно шест месеца по-рано и е платено през септември, казва Лукарски в излъчен в неделя вечер репортаж на"Нова телевизия". Медията задава поредица въпроси на министтра какви са резултатите от визитата му и кой е платил триседмичния му престой в САЩ.

Лукарски, който е лидер на СДС и е в правителството от квотата на Реформаторския блок, замина изненадващо за САЩ, малко след като беше цитиран от руски медии да казва, че българска делегация ще отиде в Москва за преговори по проекта Южен поток, чието замразяване беше обявено от руския президент Владимир Путин ден по-рано.

Посещението беше обявено като работно, а от ведомството му съобщиха на медиите, че са планирани срещи с цел проучване на инвестиционния интерес и подготовка на следващо официално посещение на високо ниво във Вашингтон. "Програмата предвижда разговори с представители на "Ърнст енд Янг", "Karsh Capital management", "Банк оф Америка" и др. На 19 декември министърът ще се срещне с Бизнес съвета за международно сътрудничество (BCIU) - неправителствена организация, в която членуват бизнесмени и бивши сенатори", се казваше в пресинформацията.

В репортажа на "Нова телевизия" министърът потвърди, че за времето от 17 до 24 декември е бил командирован. От правителствената информационна служба пък уточнили пред медията, че единствените поети от държавата разходи са по 35 долара дневни - общо 280 долара.

Лукарски обясни, че е бил в отпуска в останалото време (от 24 декември до 5 януари). Той посочи, че когато поискал от премиера разрешение за отпуск, той го натоварил за времето от 17 до 24 декември със служебни задължения и срещи, заради което е командирован. Не съм харчил държавни пари за това време, освен за командировъчни, каза той.

От интернет страницата на Министерството на икономиката става известно за три срещи на министъра на икономиката в САЩ - "с изпълнителния директор на Карш Кепитъл г-н Майкъл Карш, който реализира сериозни частни инвестиции у нас и планира разширяване на дейността си, с технологичния консултант Рой Рахманинов в Ню Йорк, както и с г-н Холис Харт, управител на задграничните франчайзни поделения на американската Ситибанк в централата на банката в Ню Йорк".

Попитан защо не се е срещнал с никого от държавната администрация на САЩ, Лукарски отговори, че организацията BCIU е съвет за икономическо сътрудничество и бизнес контакти към Белия дом.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини