"Ню Йорк Таймс": САЩ вече не бързат със свалянето на Асад

Властите на САЩ, както по всичко личи, вече не се стремят да отстранят възможно най-бързо от власт в Сирия президента Башар Асад.

Те вече разглеждат неговото присъствие като ръководител на страната като препятствие на пътя на екстремистите към контрол над страната. Такава оценка се съдържа в статия, публикувана в електронното издание на американския вестник "Ню Йорк Таймс".

"Подкрепата на САЩ за две дипломатически инициативи дава представа, че техните възгледи за начините на прекратяване на гражданската война в Сирия са се изменили, Западът без да го демонстрира особено, се е отдръпнал от настояването за незабавна оставка на президента на Сирия Башар Асад", пише в статията. Изданието пояснява, че една от тези две инициативи е предложението на Русия в края на текущия месец да проведе в Москва вътрешносирийски консултации. Втората - това е планът на специалния представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за Сирия, Стефан де Мистура, да се продължат преговорите в Дамаск за постигане на примирие в най-големия сирийски град Алепо. С него дипломатът има намерение за започне замразяване на конфликта между правителството на Сирия и опозицията.

"Администрацията на президента Обама настоява, че дългосрочното политическо решение предполага оставка на Асад", пише "Ню Йорк Таймс". "САЩ обаче подкрепят дипломатическите усилия,които могат да доведат до по-плавна смяна на властта в Сирия. От военна гледна точка ситуацията там се оказа в задънена улица, а и в Сирия действат добре въоръжени муджахидини и има дълбока хуманитарна криза", пише още изданието. "От гледна точка на противници и привърженици на Асад, тези промени от страна на САЩ показват, че Вашингтон разглежда президента на Сирия като препятствие на пътя на разпространение на хаоса и екстремизма", подчертава "Ню Йорк Таймс".

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини