"Шеврон" се отказа от търсенето на шистов газ и в Полша

Американската енергийна компания "Шеврон" (Chevron) обяви в петък, че ще спре опитите си да открие и добива шистов газ в Полша. Това е вероятно най-голямото разочарование досега в опитите в Европа да бъде развита индустрията за алтернативни източници на газ и петрол, която да помогне на намаляващите ресурси на континента, коментира "Ню Йорск таймс".

"Възможностите вече не се конкурират успешно с други перспективи за глобалния портфейл на "Шеврон", се казва в съобщението. Компанията допълва, че все още оценява резултатите от сондата си за търсене на шистов газ в Румъния.

Причините да се повтори извън САЩ шистовият бум са геоложки, но също така и свързани с регулациите за околната среда и политиката на управляващите, допълва изданието. В Европа предимно говорят и много малко действат за шистовия газ, допълва "Ню Йорк таймс".

Новината съвпадна с обявяването на срив от почти 30% на печалбите на "Шеврон" през четвъртото тримесечие на 2014г., когато се ускори поевтиняването на петрола.

В Европа компания инвестира в търсене на шистов газ предимно в бившите комунистически държави - Полша, Румъния, Украйна и Литва. Дейността в Литва вече бе прекратена, а отношението на офиса в Киев с местните власти са обтегнати.

По-рано от Полша се оттеглиха "Ексон", италианската "Ени" и други по-малки компании, заинтригувани от потенциална на страната да притежава големи шистови залежи, както и от политическия интерес чрез тях да се намали енергийната зависимост от Русия.

Резултатът е, че от 68 сондажа нито един не е дал данни за шистов газ, който може да се добива за комерсиални цели, казва Гжегож Пиенковски, директор на Геоложкия институт във Варшава. Той обяснява, че скалните пластове в страната са различни от тези в САЩ - "по-пластични" са и поради това не могат да се натрошават с метода на т.нар. фракинг, а освен това глинести наноси се раздуват при контакт с водата и запушват каналите, по които да се изтегля газ.

Все пак, според Пиенковски, направените сондажи са нищожен брой спрямо тези в САЩ, а специалистите са натрупали опит как по-добре да издирват залежи, което оставя накаква надежда в бъдеще да се поднови търсенето. Най-вероятно ще има разпокъсани сектори с шистов газ, а не - каквито бяха очакванията - един голям пояс върху полска територия, от който да се добива такъв газ, допълва той.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини