България осъдена за втори път заради думи на Цветанов

Eвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови второ осъдително решение срещу България заради изказване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Държавата трябва да плати 3600 евро обезщетение, както и да поеме разноските по делото от 1500 евро.

С решението си съдът в Страсбург приема, че Цветанов е нарушил презумпцията за невиновност като е заявил, че бившият служител на полицията Тони Костадинов е съдействал на престъпна група (вижте негова снимка).

На 20 декември 2009 г. тогавашният вътрешен министър заяви на пресконференция в Пловдив, че бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми.

Костадинов бе арестуван ден преди това заедно с още девет души по подозрения, че е част от организирана престъпна група.

Три месеца по-рано той бе уволен заради група негови подчинени, които рекетирали шофьори.

“Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: „Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо“, заяви тогава Цветанов.

Европейският съд отбелязва, че в качеството си на министър Цветанов е бил длъжен да предприеме мерки, така че да не внушава на обществото, че Костадинов е бил част от групата и е участвал в банкови обири. Съдиите напомнят, че презумпцията за невинност може да бъде накърнена не само от съдия, но и от други публични органи: председател на парламент, прокурор, министър на вътрешните работи или от полицейски служители, отбелязва сайтът "Права на човека".

Българското правителство е оспорвало жалбата на Костадинов с мотивите, че делото срещу него в България не е приключило и българският съд не се е произнесъл за това виновен ли е в действителност или не.

Магистратите от ЕСПЧ обаче отхвърлят възражението, като се позовава на друго осъдително решение по делото „Гуцанови срещу България“, в което намира сходства.

През октомври 2013 г. съдът в Страсбург осъди България по жалба на семейството на бившия общински съветник, сега депутат от БСП - Борислав Гуцанов. През 2010 г. той бе задържан показно по обвинения за организиране и ръководене на престъпна група, умишлена безстопанственост, длъжностни престъпления и сключване на неизгодни сделки.

Според решението на съда българските власти са нарушили няколко текста на Европейската конвенция за защита на правата на човека, като са използвали неправомерно полицейско насилие при ареста, нарушили са презумпцията за невиновност и неприкосновеността на дома му.

Съдът е постановил, че изказванията на Цветанов са отишли "отвъд простото предаване на информация” и са създали впечатление, че г-н Гуцанов е бил един от “мозъците” зад престъпната група.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини