Разногласия в работната група по пенсионната реформа

Бизнес, синдикати и правителство се разбраха наполовина за пенсионната реформа. Проблем остават различия относно тези, осигурявали се изцяло след 2000 година.
Това стана ясно от брифинга на социалния министър Ивайло Калфин след поредния кръг разговори в социалното министерство, предаде БГНЕС.

В началото на своето изявление Калфин обърна внимание на разликата между професионалните и универсалните пенсионни фондове, като обясни, че идеята на професионалните фондове е да изплащат пенсиите на работниците в 1-ва и 2-ра категория труд, които се пенсионират по-рано.

Пенсията от универсалните фондове е допълваща, докато професионалните трябва да изплащат цялата пенсия, докато един работник влезе в "нормалното пенсиониране" за лицата от трета категория труд, обясни Калфин.

По отношение на лицата, натрупали стаж изцяло преди 2000 година е постигнато съгласие, че законът трябва да се промени и тези лица трайно да бъдат контингент на НОИ.

При втората група работници, които са се осигурявали и преди, и след 2000 година, когато са създадени професионалните фондове, в момента на настъпването на пенсиониране фондовете прехвърлят натрупаните суми в НОИ и гражданите получават пенсията си от там.

"Уточнихме се тази система да продължи да работи като логика", каза Калфин с уточнението, че има няколко варианта за техническото й изпълнение.

Така или иначе размерът на пенсията и моментът за пенсиониране ще продължи да се определя от НОИ, като ще се реши въпросът дали пенсията да се получава от един или от два източника.

Проблемите, по думите на Калфин, възникват при третата група хора - които са се осигурявали изцяло след 2000 година. Настояването на министерството на финансите тук е всеки гражданин да избере дали да получава срочната пенсия от професионалните фондове или от НОИ, което означава прехвърляне на партидата.

Калфин обяви, че фондовете изразяват готовност те да започнат да изплащат изцяло пенсията на тези хора.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини