Приемаме 200 000 българи от Украйна

200 000 българи от Украйна ще могат бързо да се завърнат у нас като бежанци. Премиерът Бойко Борисов прие предложението на лидера на ПЕС Сергей Станишев за облекчаване на процедурата по издаване на статут за сънародниците ни. Борисов нареди на Меглена Кунева да се свърже със Станишев и да провери има ли възможност за промяна в нормативната база. Външният министър Даниел Митов пък разпореди посолството и генералното ни консулство в Украйна да издават бързо визи на етническите българи. Само в Донецка област, където се водят ожесточени сражения, има около 6000 българи.

Утре в 8,30 ч Борисов и Станишев се срещат в Брюксел преди срещата ЕНП - ПЕС. Те ще искат приоритетно влизане на България в Шенген. Двамата са провели телефонен разговор около 16.00 часа българско време вчера и са обсъдили приоритетното влизане на България в Шенген. Както е известно, министър-председателят в четвъртък е в Брюксел за неофициалното заседание на лидерите от ЕС. А темата е борбата на ЕС срещу тероризма след нападенията в Париж, както и последните събития от кризата в Украйна. Обикновено преди срещата на Съвета под председателството на Доналд Туск премиерите на страните членки дебатират основните акценти във формат политически партии. Затова Станишев и Борисов ще се видят на 4 очи преди заседанията на ЕНП и ПЕС. Целта на срещата е двамата да поставят въпроса за присъединяването на България в шенгенското пространство на подготвителните срещи на двете политически семейства - ЕНП и ПЕС, преди заседанието на Съвета.

Малко по-рано вчера друга мисия обедини двамата лидери - българите, които се намират в Украйна. Важно е тези хора да получават бежански статут у нас по улеснена процедура, предложи вчера президентът на ПЕС Сергей Станишев. А министър-председателят Бойко Борисов веднага протегна ръка и обяви готовност да разгледа промени в нормативната уредба за това, предложени от лидера на левите в Европа. "Ако има такъв проектозакон, да ни го даде да го видим какво биха искали да се направи, дали може", коментира пред министрите Борисов. И препоръча на вицепремиера Меглена Кунева да се свърже с президента на ПЕС. "Ако има такъв шанс, разбира се, ще сме "за", но да видим дали е възможно", казва премиерът.

"Трябва да настояваме български граждани да не бъдат принуждавани да участват във въоръжения конфликт", каза пък от Брюксел Станишев. И похвали решението на кабинета да издава по облекчен режим визи за сънародниците ни в Украйна. "България трябва да покаже загриженост с всички средства. Очаквам от българското правителство спешно да мобилизира хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна", призова лидерът на ПЕС. Междувременно стана ясно, че външният министър Даниел Митов очаква на посещение у нас да пристигне Антон Киссе - председател на една от организациите на българите в Украйна, както и депутат в парламента. През следващите дни в София се очаква да кацне и външният министър на Украйна Павло Климкин. Митов посочва, че е поставен въпросът мобилизацията на национални малцинства да се извършва пропорционално. И се ангажира да предостави официална справка колко нашенци са мобилизирани. По време на заседанието Борисов настоява за яснота по темата, защото става дума за "мобилизация преди всичко на етническите българи в този регион". "Искам официално да ги питаш", казва Борисов на външния ни министър. И допълва, че ако това е така, ще постави въпроса директно пред украинския президент Петро Порошенко по време на Съвета на ЕС в Брюксел днес.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини