България на среща за Южния газов коридор

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в първата среща на Консултативния съвет за изпълнение на проекта за Южния газов коридор.
Срещата ще се състои днес в Баку и ще бъде открита от министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, а приветствие към участниците ще направи президентът Илхам Алиев. съобщи Министерството на енергетиката.

В Консултативния съвет ще участват представители на Турция, Гърция, Албания, Грузия и други. Ще бъде представена степента на изпълнение на проектите по Южния газов коридор - Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (ТАП), както и експлоатацията на втората фаза на находището "Шах Дениз".

Изграждането на Южния газов коридор ще осигури диверсификация на газовите доставки за България и региона на Централна и Югоизточна Европа.

Реализацията на интерконектора "България-Гърция" ще даде възможност на страната ни да получава природен газ от Азербайджан, свързвайки газопреносната ни мрежа с Трансадриатическия газопровод, посочват от министерството.

Към днешна дата България доставя газ единствено чрез газопровода през Украйна, който в сегашната ситуация е доста рисков. В процес на строителство е интерконекторна връзка с Румъния.

Русия прекрати проекта „Южен поток” през България и предложи проекта "Турски поток" през Турция, който да доставя газ до гръцко-турската граница.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини