Санирането повдигна темата за рушащите се пана на бул."Раковски"

Произведението е техника сграфито и е дело на проф.Атанас Яранов

Продължава да се руши паното, разположено върху фасадата на блок №5 на бул."Раковски", информираха читатели. Темата за състоянието му стана актуална след като се заговори за програмата за безплатно обновяване на жилищните сгради. В програмата могат да участват и панелки, като тези на бул."Раковски".

Произведението върху блок №5 е идентично, с това на съседния блок №7. Техника на изработка е сграфито. В момента обаче, състоянието и на двете произведения от времето на социализма не е добро. 

По закон ангажимент към поддръжката има етажната собственост. През 2013 година възникна подобен проблем с монументалните творби върху шестте блока на ул."Христо Смирненски". Тогава се намеси Община Димитровград, която със собствени средства ги обнови и ремонтира.

Автор двете творби върху блокове №5 и №7, а също и на на шестте монументални пана върху фасадите на ул."Хр.Смирненски" е проф. Атанас Яранов. Той лично е присъствал на монтирането им тук през 1973 година, когато са били издигнати и блоковете. 

През 2010 година оглед на произведенията върху жилищните сгради направиха четирима професори от Съюза на българските художници. Тогава те констатираха, че паната са в добро за времето си състояние и препоръчаха частични ремонти.

Парче е паднало от паното на блок №5
През 2010 година професори оглеждаха състоянието на произведенията, които са 40-годишни
Паното на блок №7
Част от произведението тук е било ремонтирано с подръчни средства

Произведенията върху блоковете на ул."Хр.Смирненски" бяха обновени през 2013 година по инициатива на Общината
Сумата, отпусната за обновяването им бе 15 000 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини