Гранж неочавано спечели златото в слалома, фаворитът Хиршер не завърши

Французинът Жан-Баптист Гранж изненадващо спечели златния медал в слалома в много драматично състезание, с което завърши световното първенство по ски алпийски дисциплини във Вейл/Бийвър Крийк, Колорадо.

Въпреки че спечели световната титла през 2011 г. и беше сред лидерите в техничната дисциплина между 2008 и 2011 г., 30-годишният Гранж изобщо не беше слаган сред фаворитите днес, тъй като в последните четири години дори нямаше подиум в Световната купа.

Той даде пето време след първия манш и изоставаше с цели 0.88 сек. от фаворита Марсел Хиршер. Във втория манш обаче всички се преобърна, след като над трасето заваля силен сняг и условията на пистата коренно се промениха.

Гранж се приспособи най-добре към тях и с безгрешно каране финишира с общо време 1:57.47 мин., за да спечели втора световна титла в кариерата си.

На почетната стълбичка се качиха и двама германци - Фриц Допфер (+0.35 сек.) и Феликс Нойройтер (+0.55 сек.), които бяха съответно шести и седми след първия манш.

Солиден скок направи и норвежецът Хенрик Кристоферсен. Той беше девети след първия манш, а в крайна сметка остана само на две стотни от бронзовия медал.

Защитаващият титлата си от Шладминг 2011 Хиршер пропусна врата и не завърши втория манш. Той загуби аванса си пред Гранж още по средата на второто си преминаване по трасето, но все пак можеше да се бори за четвърти медал във Вейл/Бийвър Крийк, ако беше стигнал до финала.

Австриецът си тръгва от Колорадо с две титли - в алпийската комбинация и в отборната надпревара, както и със сребро в гигантския слалом.

Руснакът Александър Хорошилов, който беше втори след първия манш, завърши едва осми с общо време 1:58.94 мин.

Шведите Матиас Харгин и Андре Мирер - трети и четвърти след първото преминаване по трасето - също не успяха да се доберат до медалите и останаха съответно шести и пети. След тях се нареди сънародникът им Маркус Ларсон.

Само 46 скиори от стартиралите 100 завършиха днешното състезание. Това позволи на българинът Стефан Присадов да си проправи път до 28-ото място. Той беше 37-и след първия манш, а в крайна сметка завърши с 7.17 секунди по-бавно от Гранж. Другият български представител Алберт Попов не завърши първия манш.

Крайно класиране по медали

страна златни сребърни бронзови общо
1. Австрия 5 2 1 9
2. САЩ 2 1 2 5
3. Словения 2 1 0 3
4. Франция 1 0 2 3
Швейцария 1 0 2 3
6. Германия 0 2 1 3
7. Канада 0 2 0 2
8. Швеция 0 1 2 3
9. Норвегия 0 1 0 1
10. Чехия 0 0 1 1

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини