5 г. затвор за бивша румънска министърка за корупция

Бившата румънска министърка на младежта и спорта Моника Якоб Ридзи бе осъдена на 5 години "лишаване от свобода" вчера и днес бе отведена в затвора.
37-годишната Ридзи бе министър в периода 2008-2009 г., съобщават БНР и БТА.

След пет години процес, тя бе осъдена на 5 години затвор заради злоупотреби със служебно положение, нанесли щети от около 600 000 евро.

Според прокуратурата, Моника Ридзи е сключила договори без търг за проявите по повод Деня на младежта. Според обвинителите от Националната дирекция за борба с корупцията тя е използвала финансови ресурси на министерството за кампания в собствен интерес, но и за незаконна покупка на електронни продукти.

Решението на петчленния съдебен състав на Върховния касационен съд на Румъния е окончателно и днес бившата министърка бе отведена в затвора.

Само преди седмица бившата министърка на регионалното развитие и туризма на Румъния Елена Удря бе задържана по обвинения в корупция, пране на пари и злоупотреби. 41-годишната Удря бе министър от 2009 до 2012 г.

В началото на февруари пък румънският съдия Мирча Молдован получи 22 години затвор, след като беше обвинен, че е взел подкуп. Подкупът бил даден, за да издаде благоприятни съдебни решения по дела, засягащи един от най-богатите румънски бизнесмени.

Справянето с корупцията остава най-голямото предизвикателство и най-големият приоритет за Румъния.

В края на януари Брюксел отчете траен напредък в мониторинговия доклад за съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния.

"Страната е на прав път и трябва да остане на него", каза първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс при представянето на докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини