"Ислямска държава" продава органите на жертвите си

"Ислямска държава" може би събира органи за продажба на черния пазар. Подозренията идват от Ирак.
Постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед ал Хаким призова Съвета за сигурност на ООН да проучи твърденията, че "Ислямска държава" използва продажбите на органи като начин да финансира операциите си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Иракският дипломат заяви, че през последните няколко седмици са откривани тела с хирургически разрези, на които липсват бъбреци или други органи. Те са били открити в плитки масови гробове.

Десетина лекари са били екзекутирани в Мосул, защото са отказали да сътрудничат в събирането на органи, добави той. Освен това иракският дипломат обвини "Ислямска държава" в геноцид заради нападенията, насочени срещу определени етнически групи.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН в Ирак Николай Младенов заяви пред Съвета за сигурност, че само през януари 790 души са станали жертва на терористични нападения и въоръжен конфликт. Българският дипломат отбеляза нарастващия брой съобщения и твърдения, че "Ислямска държава" използва продажбата на органи като метод за финансиране.

Според Младенов най-важната цел на Ирак е да си върне огромната територия, завладяна от "Ислямска държава" миналата година. Особено тревожен е нарастващият брой на съобщенията за отмъстителни нападения, извършвани главно срещу членове на сунитската общност в районите, освободени от контрола на "Ислямска държава", добави той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини