270 години от рождението на Алесандро Волта, бащата на батерията

Днес Google насочват вниманието ни към личността на Алесандро Волта за да отбележат 270 годишнината от неговото рождение. Новата драскулка (doodle)  днес краси официалната страница на компанията в чест на италианския химик и физик, открил, че винаги може да се получи „електрическа сила“, когато два различни метала се поставят в проводяща течност. Именно заради заслугите на Алесандро Волта в развитието на физиката, единицата за електрично напрежение е наречена на неговото име – волт (означение V). 

Алесандро Волта е роден 1745г. в град Комо (Италия), където завършва и образованието си. Интересен факт разкрива, че той проговаря едва на четири годишна възраст, дотогава всички са го смятали за умствено изостанал. Малкият гений бързо настига връстниците си и още в ранните си години  родителите му го изпращат в йезуитско училище с ясната идея, той да стане адвокат. Химията и физиката в него, обаче са по-силни от правото и той много скоро разбира своята единствена мисия. 

Още като ученик Волта написва поема на латински език, посветена на това ново за средата на XVIII век откритие, на същия феномен е посветен и първият му научен труд - De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus. Волта става преподавател по физика през 1774г., а неговата голяма страст винаги е било електричеството. 

На следващата година. той сглобява устройство, създаващо статичен електрически заряд, наречено "електрофор" , а през през март 1800г. вече, професор в университета създава "прототипа на първата батерия в света". 

Тя се състои от последователно свързани клетки, всяка от която е направена от медна и цинкова плочки, отделени с парче плат, напоено с разредена сярна киселина - така наречен "Волтов стълб" или "електрически стълб на Волта". Той описал изобретението си като - "система от елементи, осигуряващи безкрайна енергия" като го нарекъл " вечната сила". 

Това е първата и десетилетия наред единствена батерия – източник на постоянно. електродвижещо напрежение (ЕДН). През 1810 г. получава лично от Наполеон титлата граф, а девет години по-късно се оттегля от активна дейност. 

Любопитен факт е, че ликът на Алесандро Волта е бил изобразен на банкнотата от 10 000 лири. Още преди въвеждането на еврото в Италия. 

Какво ли щяхме да правим без такъв гений на физиката и химията, навярно революционните смартфони днес,  биха изглеждали мнго странно без неговото изобретение.

Тук може да научите кой създава изображенията Google Doodles.

 
Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини