Украйна смята да покани сини каски в Донбас

Украйна се кани да поиска от ООН разполагането на сини каски в Донбас. Русия се усъмни, че Киев се опитва "да развали споразуменията" от Минск.
Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна даде одобрението си да се отправи молба към ООН и Европейския съюз за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в Донбас, заяви секретарят на СНСО Олександър Турчинов, цитиран от ТАСС и БТА.

"Бе прието решение за отправяне на молба към ООН и ЕС за разполагане в Украйна на операция за поддържане на мира /и/ сигурността", посочва той, цитиран от вестник "Украинская правда".

По думите му миротворческият контингент трябва се разположи не само по демаркационната линия в зоната на конфликта, но и по протежение на неконтролираната от властта част от границата с Руската федерация.

Турчинов подчерта, че министерството на външните работи на Украйна вече е подготвило съответната молба и изрази надежда, че Върховната рада ще я подкрепи. Той посочи също, че разполагането на миротворците ще позволи да се фиксират и локализират нарушенията на спирането на огъня.

Предложението за разполагане на сини каски в зоната на конфликта бе направено пред СНСО от президента на Украйна Петро Порошенко. Той отбеляза, че по време на Минските преговори предварително е обсъдил тази тема с президента на Франция, канцлера на Германия и президента на Руската федерация, припомня ТАСС.

Турчинов съобщи, че СНСО, по предложение на президента, е утвърдил план за провеждане на многонационални военни учения през 2015 г. Той уточни, че се планира в тях да участват "страните от НАТО и стратегически партньори на Украйна".

Плановете на Киев да се обърне към ООН и Европейския съюз с молба да се разположи международен контингент в зоната на конфликта в Източна Украйна пораждат съмнения, че се опитва да "развали споразуменията от Минск", заяви постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

"Споразуменията в Минск току-що бяха постигнати. Според тези договорености в Донецката и Луганската народна република могат да си създадат своя милиция, а наблюдението на демилитаризираната зона ще се осъществява от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", посочи дипломатът.

По думите на Чуркин сега трябва да се изтеглят въоръженията, а не да се предприемат нови инициативи.

"А когато вместо да се направи това, което бе договорено, започват да се задвижват някакви схеми, то това на първо място поражда съмнение, че искат да развалят споразуменията от Минск", добави той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини