Индия ще инвестира 8 милиарда долара в бойни кораби

Индийското правителство одобри план на стойност 8 милиарда долара за изграждане на бойни кораби от ново поколение, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници от индийската армия. Преди месеци Ню Делхи поръча и нови подводници, а основната цел на на тези инвестиции е изравняване на силите с китайския флот в Индийския океан.

Откак взе властта миналата година, премиерът Нарендра Моди ясно показа, че иска да сложи край на пренебрегването на войската и военното дело в Индия, които доведоха до невъзможност страната да воюва на два фронта срещу Китай и Пакистан.

Индийският флот е под тревога през последните месеци, след като китайски подводници бяха разположени край остров Шри Ланка, близо до южните брегове на Индия. Това беше ясна демонстрация на обхвата и възможностите на китайския флот.

Моди свика събрание на комисията по сигурността, за да получи одобрение за изграждането на седем фрегати, които разполагат със стелт технология, която предотвратява лесното им засичане, посочват източници в министерството на отбраната.

Ежедневникът Times of India съобщава, че правителството е одобрило и строежа на шест ядрени подводници на стойност 8 милиарда долара. Източникът на "Ройтерс" обаче не разполага с информация за такива подводници.

Фрегатите са известни под името Проект 17–А и ще бъдат строени в държавни корабостроителници в Мумбай и Калкута. Това е поредният ход в кампанията на Моди "Произведено в Индия", която цели създаване на местен бранш за производство на техника за военни цели и намаляване на зависимостта от внос.

"Проект 17-А чака разрешението на правителството от 2012 г. насам", заявява източникът и добавя, че правителството на Моди действа много по-бързо от предишното, тъй като проектът е ключов за националната сигурност на страната.

Очаква се правителството да подпише договори с корабостроителниците до края на месеца. Според друг източник от индийския флот обаче корабите ще са готови след най-малко десет години, дори и строежът им да започне веднага.

Движението на китайския флот в Индийския океан разкри слабостите на флота на Ню Делхи, който разполага с 13 остарели дизелови подводници. През октомври правителството на Моди разреши провеждането на тържна процедура за изграждане на шест нови подводници по ускорена процедура.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини