Избягал от „Ислямска държава“: Влезеш ли, излизане няма (видео)

В Чечня е освободен от ареста 22-годишният Саид Мажаев. Преди около година той отпътувал за Сирия, за да воюва на страната на ислямистката групировка „Ислямска държава“, но се разочаровал от идеите на екстремизма и дори успял да се върне в Чечня.
В Сирия Саид прекарал няколко месеца, преди да успее да излъже ислямистите. Първият върнал се жив от редиците на „Ислямска държава“ чеченец разказа пред LifeNews, че е заминал за Сирия от изострено чувство за справедливост.

Саид бил вербуван по Интернет. Първо той сам е гледал пропагандни видеа, в които уж се показвали зверствата на режима на сирийския президент Башар Асад, а след това се запознал с вербуващите, които успели да внушат на младия мъж мисълта за необходимостта да се включи в свещената война. Да замине за Сирия на Саид не успели да попречат нито неговите родители, нито бременната му жена Мадина. Без да казва на близки и роднини, той отишъл да воюва.

Но видяното там се оказало далеч от виртуалната действителност. Разочарованието го застигнало още в първия ден на престоя му в Сирия, но без паспорт и под строгия поглед на ислямистите той не можел да си тръгне. „Въобще не е това, което показват на клиповете в Интернет. Съвсем друго беше, точно обратното. Тези екстремисти се занимаваха с грабежи, пудриха мозъците на такива като мен. На границата ми взеха паспорта. Казаха ми, че така гласят правилата. Всички си дадохме паспортите, никой дори не можеше да си тръгне. Трябваше да има основателна причина или рана, за да се отиде в Турция на лечение. Иначе, всичко се контролира от ислямистите“, разказва Саид.

По думите му, заедно с него и другите новобранци винаги е имало екстремист, който строго контролирал всяка тяхна стъпка. „Просто така не можеш да си тръгнеш, ако един път си попаднал... Към там пътищата са много, а връщането е много сложно. Леко се влиза, трудно се връщаш“, повтаря Саид.

За да спаси живота си, младежът се решил на хитрост. Свързвайки се с жена си, той успял да я убеди да отиде в Турция преди да роди. Когато се родил синът на Саид, това и станало повод той да поиоска отпуска от командирите. Малко по-късно в Турция пристига и майката на Саид. С помощта на генералното консулство те успели да му оформят документите и да се върнат в Русия. „Искам да кажа на майките: колкото и да е сложно, следете вашите деца, за да нямат проблемите, които имам аз сега“, казва Яхита Мажаева, майката на чеченеца.

В Чечня органите на реда завеждат дело срещу Саид и го арестуват. Саид е осъден на две години лишаване от свобода. След обжалване присъдата е намалена на осем месеца.

"Виждам в това дело две страни, Едната – де факто, другата - де юре. Ако се вземе де факто страната, според мен, тези младежи са използвани в Сирия и в другите места като евтин еднократен материал. Наричам това оглупяване на младежите", казва адвокатът на Саид, Заурбек Садаханов. „Очевидно е, че се влагат големи пари, за да се поддържат тези военни метежи, бунтове. Екипирането с оръжие и всичкото необходимо, за това са необходими много пари. А всъщност се прави преразпределение на влиянието върху петролните залежи и територии“, добавя адвокатът.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини