АБВ и ПФ мислят до последно дали да подкрепят новия дълг

Коалиционните партньори АБВ и Патриотичният фронт все още нямат яснота дали ще подкрепят решението на кабинета за дълга.
ПГ на АБВ във вторник ще вземе решение дали да подкрепи договора на Министерството на финансите с четири банки за управлението на новия дълг. Това обяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. Той подчерта, че партията му не е доволна от начина, по който е направено предложението, но самият той напомни, че това не е решение за вземане на нов заем, а за договор с банки по обслужването му.

Това е и основната теза, която финансовият министър Владислав Горанов и съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев налагаха през последните дни след острата реакция на депутати срещу договора.

През миналата седмица, когато договорът беше обсъждан в пленарната зала, от АБВ и Патриотичния фронт обявиха, че не са склонни да го подкрепят.

Калфин посочи, че тази реакция на АБВ е била очаквана, защото схемата на работа се е повторила като при предложението от финансовия министър за промени в пенсионната система, които не бяха обсъдени предварително.

Валентин Касабов, депутат от Патриотичния фронт, също обяви в радиоефира, че в петък финансовият министър не е успял да убеди депутатите от тази група в нуждата от подписването на договора с четирите банки.

"В никакъв случай все още Патриотичният фронт не е спечелен за идеята", посочи депутатът и каза, че с колегите му чакат становища на специалисти, за да решат как да гласуват. Той посочи и че сигурно е възможно дългът да не се взима в посочените от финансовия министър размери. Касабов уточни, че предстоят още разговори с министър Владислав Горанов.

Касабов отрече с колегите си да се опитват да искат постове или други отстъпки от ГЕРБ в замяна на своя подкрепа за договора за дълга. Тези информации той определи като измислици на болни мозъци, които подхранват лумпените.

"Ако искахме постове, още в началото щяхме да го кажем. Искаме да бъде спазена програмата на коалиционните партньори и с по-бързи темпове да започнат да работят", заключи той.

В отговор на въпрос вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи, че в понеделник ще има заседание на тристранния съвет за сътрудничество, след като неотдавна работодателите заплашиха, че ще напуснат този съвет. Според Калфин нямат основания за такива заплахи.

Той припомни и че все пак става дума за консултативен орган, в който не се вземат решения.

Във вторник на редовните консултации по готвените промени в пенсионната система ще бъдат обсъдени и предлаганите от Комисията за финансов надзор промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщи Калфин.

Според него едва ли пенсионните фондове ще имат единна позиция по тях, особено в частта за създаването на гаранционен фонд, който да покрива невнесени от работодателите социални осигуровки.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини