АБВ подкрепят Плевнелиев за изборен референдум

 От АБВ са напълно съгласни с предложенията на президента за референдум за изборните правила и по трите точки. "Атака" отказа среща с Росен Плевнелиев.
Днес той стартира отново инициативата "месец на политическите консултации" с парламентарните политически сили. По време на разговорите ще се обсъждат приоритетите на партиите за 2015 г.

Държавният глава търси позицията им по пет теми - ключови реформи, които са на дневен ред; референдум и изборно законодателство; международна и регионална сигурност; отбрана и въоръжени сили; кризи и природни бедствия.

"2015-та трябва да бъде година на стабилност и на действия. Представителството в Народното събрание дава възможност за тематични коалиции, което е шанс важните реформи да получат подкрепа", коментира Плевнелиев.

Тема на разговорите е било предложението му за референдум с три въпроса - за въвеждане на електронно гласуване, задължително гласуване и мажоритарен вот.

След срещата председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов коментира, че въвеждането на задължително гласуване има неоспоримо предимство - ограничаване на корпоративния и купения вот.

Гласуването трябва да бъде в съотношение 50% мажоритарен и 50% пропорционален вот с преференции при задължително условие, особено при местните избори - да се увеличи прагът на преференциалния вот, смятат още от АБВ.

От АБВ смятат, че реформите не трябва да бъдат половинчати и на парче, а цялостни. Според тях водещата реформа - съдебната, няма как да бъде цялостна и ефективна, без да се направят промени в Конституцията, посочи Борислав Борисов.

Според партията на Георги Първанов промените в основния закон са необходими и по частен случай, какъвто е въпросът за разширяване на правомощията на президентската институция - за възможността за законодателна инициатива, за иницииране на референдуми и за начина, по който се преодолява президентското вето.

От АБВ са предложили на президента в следващите заседания на КСНС да бъдат включени три важни според тях точки.

"Едната точка е след преговорите Минск-2 и началото на мирния процес между Украйна и Русия, България да намери своето значително по-активно място в утвърждаването на този мирен процес и съобразно неговото развитие да бъдат преразгледани отношението към санкциите срещу Русия и набелязване на мерки за развитие на икономическото сътрудничество на страната ни с Русия и с Украйна", каза Борислав Борисов.

Вторият въпрос е енергийната стратегия, възможността за възобновяване на работата по крупните енергийни обекти и възвръщане статута на България като енергиен център на Балканите, а не като територия заобикаляна от всички енергийни проекти.

Третият въпрос е за включване в дневния ред на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на някое от следващите му заседания, е проблемът за демографската криза.

Както стана ясно, президентът ще свика КСНС през март. Тема на срещата ще бъде отбранителна политика и състояние на въоръжените сили.

"Атака" отказа среща, президентът бил опасен

Днес държавният глава беше поканил и "Атака", но те не отидоха. Няма да участваме в консултациите, защото не виждаме никакъв смисъл в това, коментира пред журналисти лидерът на партията Волен Сидеров, цитиран от БГНЕС.

"Не виждам логика президентът, който е представителна фигура, да консултира нещо с парламентарните партии", добави той.

Сидеров определи консултациите като силикон за въпроси и отговори и подчерта, че политиката не е игра, а Плевнелиев трябвало да го разбере най-после.

Освен, че имаме диаметрално противоположни виждания за политиката, за нас той е изключително опасен за България на поста президент, каза още лидерът на "Атака".

"Плевнелиев говори опасни за страната неща - каза, че Русия е опасна и ни заплашва; каза, че иска повече НАТО. Ние правим инициатива за излизане от НАТО, неприемливо е да се срещаме с такъв човек", посочи Сидеров.

И допълни, че не се обсъжда темата за нов държавен дълг, срещу който ще гласуват от "Атака". Националистите са и против мажоритарна избирателна система, защото била измама.

Утре са предвидени консултации при президента с Патриотичния фронт и "Български демократичен център".



Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини