ДНР е започнала изтегляне на тежкото въоръжение

Проруските сепаратисти от Донецката народна република (ДНР) са започнали да изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна.
Представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин уточни пред РИА Новости и ТАСС, че изтеглянето е започнало в 8 часа местно време, съобщиха БТА и "Фокус".

Планирано е изтеглянето на 96 единици артилерийски оръдия "Д-30" от района на Дебалцево, Горловка, Донецк и Телманово.

Сепаратистите от Луганската народна република съобщиха, че ще започнат да изтеглят реактивната артилерия от района на Дебалцево в 12 ч. московско време (11 ч. българско време).

В неделя Украйна и лидерите на ДНР и ЛНР подписаха документ за начало на изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Донбас. Изтеглянето трябва да завърши след 12 дни.

Киев вече обяви, че ще започне изтеглянето на тежките си оръжия в Донбас, чак след пълното прекратяване на огъня.

Външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия ще обсъдят въпроса за изпълнението на договореностите от Минск на среща в Париж днес.

"Засега няма необходимост да се вземат извънредни дипломатически мерки за уреждане на ситуацията в Украйна или провеждане на "Минск-3", заяви снощи руският президент Владимир Путин за телевизия "Россия-24", визирайки нова среща с лидерите на Франция, Германия и Украйна в т.нар. "нормандски формат", предаде ТАСС. 

Той отбеляза, че най-важното е да се изпълняват постигнатите в Минск договорености.

"Европа има не по-малък интерес от Русия Минските споразумения да се изпълняват. На никого не е нужен конфликт на периферията на Европа", каза руският президент.

По думите му между държавното ръководство на Русия и европейските й партньори по уреждането на украинския конфликт - Франция и Германия като цяло съществува разбиране и доверие.

"Пълно доверие няма дори във всяко семейство, а на международно ниво е още по-сложно", коментира той. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини