Кукерски маски от миналото се настаниха в димитровградския музей

Изложба от кукерски маски от Ямболско бе открита в Димитровград

Рядко срещана изложба под надслов „Кукерските игри-феерия от багри, магия и мистерия” бе открита снощи в Исторически музей- Димитровград. Тя представя кукерски маски от миналото, характерни за Ямболския край, наречен още Кукерландия. Паралелно с това са показани и сцени от кукерски игри - древен езически обичай, който се прави в седмицата между Местни и Сирни Заговезни в Ямболско.

Целта на ритуала, който кукерите изпълняват на границата между зимата и пролетта е да събудят заспалата земя, да събудят природата и да "оплодят" земята, обясни етнографът на музея в Ямбол Динка Ангелова.

Участниците в кукерските игри са мъже, защото това е тяхна функция. Важно е те да скрият лицата си и този ден да не се подчиняват на законите и морала.

Маските са изработени от животинска кожа или плат и са по-скоро пъстри, отколкото страшни. Показаните в изложбата в Димитровград експонати са от 30 - те години на миналия век, днешните ямболски кукери не играят с тях. Задължително за участниците в обичая е да се облекат с женски носии, характерни за региона. Засяване, заораване, кукерско хоро са част от ритуалите, които кукерите изпълняват, за да събудят природата.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Откриването на изложбата

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини