Разкриха самоличността на Джихади Джон

Екзекуторът на „Ислямска държава”, известен като Джихади Джон, бе идентифициран. Маскираният мъж, който обезглавява заложници на ИДИЛ, се казва Мохамед Емуази.
Името на джихадиста бе разкрито от британската телевизия Би Би Си и американският в. "Вашингтон пост", предаде БТА.

Мохамед Емуази е от Лондон. Той е израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил колеж, специалност компютърно програмиране. Предполага се, че Емуази е заминал за Сирия около 2012 година и по-късно се е присъединил към ИД.

В клиповете с обезглавяването на западните заложници терористът говореше с британски акцент и това наведе британските и американските власти на предположението, че става дума за британски гражданин.

В интервю за "Вашингтон пост" близък приятел на екзекутора казва: „Нямам съмнение, че Мохамед е Джихади Джон. Беше ми като брат... Сигурен съм, че е той”.

Представител на правозащитна организация, който е бил в контакт с Емуази, преди да замине за Сирия, също смята, че той е екзекуторът, превърнал се в символ на групировката.

Смята се, че Джихади Джон е извършил обезглавяванията на трима американци и двама британци.

Засега полицията не е коментирала съобщението на двете медии.

В края на август м.г. вестник "Сънди Таймс" съобщи, че британските тайни служби МИ-5 и МИ-6 са идентифицирали британския джихадист, заподозрян в жестокото убийство на американския журналист Джеймс Фоули. Тогава изданието написа, че главният заподозрян, който се крие зад прозвището Джихади Джон, е 23-годишният Абдел-Маджид Абдел Бари от Източен Лондон.

Три месеца по-късно британецът Ахмед Мусана обяви, че е разпознал 20-годишния си син Насър Мусана във видеозаписа, съобщаващ за екзекуцията на американския заложник Питър Касиг от бойци на "Ислямска държава".
На кадрите студентът по медицина Насър Мусана стои редом до Джихади Джон.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини