Болниците натрупали дълг от 14,8 млн.лв. за месец

Държавните и общинските болници имат просрочени задължения в размер на 162,6 млн.лв. към края на януари 2015 г.

Само за месец просрочените задължения на болниците са се увеличили с 14,8 млн. лв. На 31 декември 2014 г. просрочените дългове са били 147,8 млн. лв., докато на 31 януари, те вече са 162,6 млн.лв.

Просрочените задължения на държавните болници са малко над 132 млн.лв., а на общинските почти 30 млн.лв.

Просрочените задължения към 31 януари на големите болници са: на "Пирогов" - 12 млн.лв.; на Александровска болница - 10,6 млн.лв.; а на "Царица Йоанна" (ИСУЛ) - над 5 млн.лв.Многопрофилните болници за активно лечение в областните градове имат общо 61,7 млн.лв. просрочени задължения.

Данните са от писмен отговор на министъра на здравеопазването Петър Москов на депутатски въпрос, съобщава БГНЕС. Вчера министър Москов закъсня за участие в редовния парламентарен контрол, след което изпрати извинително писмо до шефа

На практика това означава, че сметките на болниците могат да бъдат запорирани във всеки един момент, което би довело до блокиране на работата им.

От Сдружението на общинските болници предупредиха заопасност от фалити и блокиране на системата на здравеопазването. За същото алармираха и от Българския лекарски съюз. Няколко болници вече са с наложен запор.

От Сдружението се обявиха и срещу Постановление на Министерския съвет, с което НЗОК е била задължена да плаща на болниците само след проверка за дължими данъци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини