Министър Ненчев уволни шефа на военното разузнаване

Министърът на отбраната Николай Ненчев освободи от длъжност директора на служба „Военна информация" Веселин Иванов.
С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси за  работата на службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.", обясни причините за смяната Ненчев, цитиран от Министерството на отбраната.

Сред мотивите за освобождаването на директора на военното разузнаване е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. 

„Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват", коментира министърът. 

За временно изпълняващ директор на служба „Военна информация" е назначен полк. Светослав Даскалов. 

Ненчев очаква от новото ръководство на служба „Военна информация" да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности. 

По думите му има информация за нередности в службата, която трябва да се провери, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия. 

"Очаквам Служба „Военна информация" да продължи да осигурява навременна и актуална информация", коментира още министърът на отбраната.

Смяната на Иванов беше очаквана, след като Комисията по досиетата поиска повече от 30 000 архивни единици от Военното разузнаване. Според Веселин Иванов обаче ведомството му е предало абсолютно всичко на комисията по досиетата и е изпълнило закона, пише OffNews. 

Мотивите на военния министър се покриват с оповестената от депутата от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев информация, че 39% от хората, които заемат ръководна длъжност в служба "Военна информация", са назначени там преди 1991 г., като 6% от тях са преминали през специални школи на бившия СССР. 

Според разузнавачите става въпрос за натиск за предаване на досиета, които биха осветили действащи агенти. 

Бивши разузнавачи сезираха главния прокурор Сотир Цацаров заради изявление на военни министър за това, че те се държат като терористи. 

Веселин Иванов беше назначен на поста от министъра на отбраната в първото правителство на ГЕРБ Аню Ангелов. С този акт той стана първият цивилен ръководител на "Военна информация". Иванов е титуляр на военното разузнаване от 2010 г., след като военният министър и президентът Георги Първанов не успяха да се разберат за това кой да оглави службата. 
Президентът не подписа указа с кандидатурата на Валентин Гагашев. 

Това принуди Ангелов да назначи временен ръководител на разузнаването. 

С идване на пост на новия президент Росен Плевнелиев беше променен указът, който регламентира какви звания са нужни за важни ключови постове в армията и въоръжените сили.

Шефът на Служба "Военна информация" беше изключен от този списък, което даде зелена светлина за назначаването на цивилен ръководител. 

Съкращения

Бюджетът на Министерството на отбраната е драстично намален. Почти съм убеден, че няма да правим каквито и да е било съкращения по отношение на личния състав. Относно администрацията ще бъдат направени съкращения и съм убеден, че така трябва, коментира междувременно в Русе Ненчев, цитиран от БТА. 

Той обясни, че в момента тече анализ, който трябва да даде много ясна представа и картина за разпределението на позициите в администрацията на министерството. 

"Убеден съм, защото се вижда и с просто око, че има дублиране на някои структури, има хора, с които ще трябва да се разделим. Предполагам, че в рамките на следващия месец, на първо време, ще бъдат съкратени около стотина служители на администрацията, около 10%",каза Ненчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини