Нов проект срещу домашното насилие стартира в Димитровград

Консултациите ще се водят от двама психолози от фондацията в Българо-гръцкия център

Фондация "Х&Д Джендър перспективи" стартира нов проект, насочен срещу домашното насилие. Той е под надлов  „Заедно срещу домашното насилие", като целта му е предоставяне на специализирани услуги на пострадали от домашно насилие, техните близки и извършители на агресия.

Друга от задачите на разработката, която стартира на 13 март, е свързана с осигуряване на навременна и адекватна защита на жертвите на домашно насилие чрез съдебната система, пояни Антония Филева от Фондация "Х&Д Джендър перспективи". Тя добави, че проекта е с продължителност 20 месеца .

Една от първите инициативи е мащабна информационна кампания, насочена към превенция на насилието сред различни групи от обществото – ученици, възрастни хора, представители на различни етности групи, жителите на малките населени места, до които информацията за проблема „домашно насилие“ достига много трудно или изобщо липсва, каза още Филева.

Новост е и старт на програма за семейства/роднини на жертви на домашно насилие.  Консултациите ще се водят от двама психолози от фондацията, а програмата ще се изпълнява в градовете Хасково и Димитровград. Мястото в Димитровград е бившето училище "Кл.Охридски" до ПМГ "Иван Вазов".

Миналата година отново по проект към Министерство на правосъдието  фондацията започва програма за работа с извършители на насилие. Продължителността й беше много кратка. Сега тази програма е предвидено да бъде изпълнявана около 17 месеца. Програмата ще стартира при сформирането на група от лица насочени чрез съдебна заповед по Закона за защита срещу домашното насилие (ЗЗДН) или доброволни клиенти, които са потърсили помощ.

По време на проекта ще работим още в сътрудничество с представители на институции, здравни и социални служби, партньорски НПО, магистрати, прокурори и юристи от област Хасково, информираха още от Фондация "Х&Д Джендър перспективи".

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини