ЕП призова за международно разследване на убийството на Немцов

Убийството на Борис Немцов изисква независимо международно разследване, призова ЕК. Дъщерята на Немцов заяви, че Путин носи политическата отговорност.
Това е най-значимото политическо убийство в съвременната руска история, заявиха евродепутатите в резолюция, гласувана днес, изразявайки притеснение, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в"държава на репресии, на език на омразата и на страх".

Евродепутатите отдадоха дължимото на руския опозиционен лидер като човек, посветил живота си на една по-демократична, просперираща и отворена Русия и на изграждането на силни партньорски отношения между Русия и нейните съседи.
Немцов събираше доказателства за руска намеса във войната в Източна Украйна и убит само два дни преди да поведе протестна демонстрация. 

Депутатите осъдиха факта, че някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов, не бяха допуснати в Русия.

"Русия се движи в посока, обратна на действащата демокрация", 
заявиха членовете на ЕП.

Те призоваха Кремъл да спре "натиска, репресивните действия и заплахите" срещу опозиционните лидери, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надя Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер. 

Депутатите осъдиха и отказа на Русия да сътрудничи с международното разследване засвалянето на полет MH 17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през юли 2014 г. 

Те изразиха подкрепата на парламента за демократичните сили в Русия и призоваха Съвета да ангажира 28-те страни членки за по-силно и единно послание относно правата на човека и необходимостта да се сложи край на репресиите срещу свободата на словото и на събиранията в страната. 

"Необходима е още по-силна програма и по-голямо финансиране в подкрепа на руското гражданско общество в Русия и окупирания Крим", добавиха те.

Дъщерята на Немцов: Путин е отговорен 

Междувременно дъщерята на руския опозиционен лидер Борис Немцов заяви, че Владимир Путин е политически отговорен за смъртта на баща й, предаде Асошиейтед прес. Жана Немцова напомни в дадено в Италия интервю за Би Би Си, че баща й е бил критик на Путин и не е имал други противници. 

"След смъртта му опозицията е обезглавена и всички са уплашени", посочва тя. 

55-годишният Немцов беше прострелян близо до Кремъл в края на февруари. Руската опозиция смята Путин за отговорен за смъртта му. 
Властите обаче твърдят, че задържаните са били мотивирани от изказванията му срещу мюсюлманите, извършили атентата в Париж срещу "Шарли Ебдо". 

Главният заподозрян за убийството на руския опозиционер Борис Немцов – Заур Дадаев,обжалва ареста си, съобщи ТАСС. По-рано в съда са постъпили жалби и от още трима задържани за убийството – Тамерлан Ескерханов, Анзор Гаубашев и Хамзад Бахаев. Тримата със Заур Дадаев и брата на Анзор Гаубашев Шагид са с мярка задържане под стража до 28 април. 

След задържането си Дадаев направи пълни самопризнания за убийството на Немцов. В сряда обаче той се отрече от тях, като заяви, че е бил измъчван в ареста, за да признае вината си. Дадаев каза, че е бил вързан 2 дни с торба на главата и признал вината си, за да бъде освободен негов приятел.

Член на съвета за човешките права в Русия обясни, че е видял много рани по тялото на Дадаев, когато го е посетил в ареста. Анзор и Шагид Гаубашеви също обявиха, че са били изтезавани.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини