ЕК е против руско-унгарската сделка за АЕЦ, Будапеща отрича

Европейската комисия е възразила срещу сделката между Будапеща и Москва за разширяване на унгарската АЕЦ "Пакш", заявиха европейски източници. Унгария отрича.
Това може да принуди Будапеща да преразгледа условията на договора, заявиха още изтониците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Така бе потвърдена информацията на "Файненшъл таймс", който се позовава на три източника, че ЕК е възразила срещу сделката между Будапеща и Москва за унгарската АЕЦ и на практика е я блокирала.  

Унгарският правителствен говорител Золтан Ковач обаче отрече ЕК да е "блокирала" разширяването на централата. 
Източници в Брюксел казаха, че сделката все пак може да бъде променена

Миналата година Русия и Унгария се договориха да построят два 1200-мегаватови ядрени реактора в АЕЦ "Пакш", на 120 километра южно от Будапеща. Сделката е на стойност 12 милиарда евро

Договорите за проектирането, изграждането и експлоатацията на двата нови реактора бяха сключени през декември с филиал на руската държавна компания "Росатом". 

Засега няма коментар от страна на Европейската комисия и на Евратом - европейската агенция, възразила според публикацията на "Файненшъл таймс" срещу това, че договорът предвиждаизползване изключително на руско ядрено гориво в двата нови реактора. 

Критици на Орбан се страхуват, че сделката ще засили и без това голямата енергийна зависимост на Унгария от Русия. Много европейски служители изразиха опасения, че Москва използва енергийната политика, за да разделя Европа и да накърни консенсуса на блокапо отношение на санкциите срещу Русия заради действията й в Източна Украйна, пише британският вестник, цитиран от БТА.
 
Възникнаха спорове за условията на сделката. Всички договори за доставка на ядрено гориво, сключени от членовете на ЕС, трябва да получат одобрението на европейската агенция Евратом, която налага финансовите и технически изисквания за доставките на гориво. 

Евратом отказа да одобри тази част от договора, предвиждащ, че горивото ще се доставясамо от Русия. Унгария обжалва това решение, но ЕК в крайна сметка е подкрепила становището на Евратом, който е не е одобрил контракта. 

Решението на ЕК е било взето миналата седмица на заседание, в което участвали всичките 28 комисари, включително унгарският комисар Тибор Наврачич.
 
Това на практика блокира целия проект за разширяване на централата.

Унгарският държавен секретар към кабинета на премиера Андраш Гиро-Сас "категорично отрече" информацията, изнесена от "Файненшъл таймс". 

"Не е вярно, че ЕС е блокирал изграждането на Пакш-2", заявява той и настоява вестникът да публикува опровержението му. 

ТАСС цитира мнението на унгарския журналист Габор Щир от вестник "Модяр немзет", който казва, че западните медии неправилно тълкуват преговорния процес в Еврокомисията по руско-унгарския проект и по този начин оказват политически натиск върху Русия и Унгария

По думите му публикацията на британския вестник го учудва, защото унгарската страна още преди подписването на договора е съгласувала всички подробности с Брюксел

Журналистът казва, че доколкото му е известно, преговорите с европейските институции продължават и още е рано да се каже какво ще стане. 

Пълномощникът на унгарското правителство за проекта "АЕЦ "Пакш" Атила Асоди също каза за ТАСС, че договорът между Москва и Будапеща е бил съгласуван с ЕК и не е имало никакви оплаквания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини