Частни болници се обединиха в асоциация

На 11-ти март 2015 г. е проведено събрание за учредяване на нова асоциация на болниците в България с наименование "Българска болнична асоциация".

Учредители са 26 лечебни заведения от цялата страна, които са подкрепени от още над 10 други частни и 2 общински болници.

Новата организация си поставя за цел да защитава и отстоява позициите на частните болниците и пациентите.

Конкретен повод да се обединят болниците виждат в условията за финансиране на лечебните заведения по рамковия договор за 2015 г. По конкретно - от новата методика за лимитирано финансиране, която ограничава законово полагащото се право на достъп на пациентите до конкретно лечебно заведение и специализираните висококачествени медицински услуги, предлагани от него.

По време на учредителното събрание беше избран Управителен съвет от 7 мениджъри, сред които и собственици на утвърдили се лечебни заведения от цялата страна. Беше избран и Председател на новата Асоциация- д-р Бойко Миразчийски, управител на МБАЛ „Бургасмед" и Зам.-председател -г-н Андрей Марков, изпълнителен директор на УМБАЛ „City Clinic"

Учредителите на „Българска болнична асоциация" са частни болници, но организацията остава отворена към всички лечебни заведения, които желаят да се присъединят и споделят целите, които тя си поставя.

Асоциацията ще взема отношение при обсъждането на важни проекти и нормативни актове, свързани със здравната система. Асоциацията ще настоява за активен диалог с държавните институции -Министерство на здравеопазването, НЗОК, Изпълнителна агенция Mедицински одит и др. при вземането на най-добрите решения за пациента и правото му на съвременно лечение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини