Родителски срещи в бар

Учителят Емил Джасим на среща с родители в бар

Един учител е половин родител. Така мисли Емил Джасим, учител и програмен директор на Центъра за образователни инициативи. Той е един от създателите на текстовете в наръчника за родители "Малки разговори на големи теми" - Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим. Книжката съдържа техники и съвети как да проведете с деца между 10 и 12-годишна възраст този важен разговор.

Джасим е един от водещите срещите с родителите на деца от 4-ти и 5-ти клас в националната кампания "Училище за родители: родителски срещи в бар", насочена срещу употребата на алкохол от деца. Той разказва, че е важно да се създава здрава връзка не само между учители и ученици, а и между учители и родители. Тези родителски срещи на такова необичайно място създават такава общност. "Важно е да се създават общности, защото по този начин можем да се ангажират всички страни в този процес. Заинтересовани са родителите, учителите, ръководството, Агенцията за закрила на детето и когато има синхрон, симфония, съзвучие във всичко в тази среда, тогава нещата се получават", подчертава Джасим.

Той добави, че всъщност големият акцент на тази кампания е върху общуването между родителите и децата. "Ако общуването е пълноценно не само проблемът с алкохола ще се разреши, а и всички други проблеми, защото проблемът за решаване е един и същ: младите хора посягат към алкохол, към наркотици, оттам следва безразборен секс"... Причините за това обикновено са породени от средата, но Емил Джасим е убеден, че това не би се случило, ако децата имат отношения с родителите си, които са изградени на взаимно доверие.

Подрастващият, младият човек обикновено има нужда да общува с някой възрастен, който е извън семейството. Защото понякога родителят стои просто като родител, като друг тип авторитет. "Не всички теми, не винаги младият човек успява, има желанието да сподели с родителя си. Затова е важно винаги да има такива учители, които да проявяват разбиране към ежедневните проблеми на младите хора", каза Джасим и добави, че никъде по света, а само в България се казва "Да ти имам проблемите".

Проблемите си децата и младите хора преживяват много тежко. Те за възрастните изглеждат някак си маловажни, това са проблеми, които те отдавна са минали и вярват че са леснопреодолими и ще останат само в спомените. "Но това в крайна сметка са реални проблеми, трябва някой да даде подкрепа на младия човек. И не винаги тази роля изиграва средата. Понякога да - съученици или малко по-големи деца, но понякога е нужен един възрастен, който да не е от къщи. Понякога се случва родител на съученик да е спечелил това доверие", каза Джасим.

Паулина Стоева-Попчева, начален учител в 19-о СОУ в София и класен ръководител на 4-ти клас признава, че е подходила скептично към инициативата за родителски срещи в бар. Тя смята, че в тази възраст на децата (10-11 години) родители и учители се сблъскват по-често с проблеми от друго естество и проблемите, свързани с алкохола, стоят малко встрани. Все пак е решила да се включи, защото е нов класен ръководител на този клас и е сметнала, че една среща в неформална обстановка би помогнала да се опознае с родителите, а това в крайна сметка е полезно и за децата.

"Оказах се обаче приятно изненадана. Организаторите направиха така, че срещата да протече по интересен, приятен и полезен начин. Да, децата се сблъскват с различни проблеми, изкушенията пред днешните деца са повече, а с опита, който имат, им е трудно да се справят. И тъй като в тази възраст приятелите също не разполагат с опит, споделянето трябва да бъде с възрастните. С родителите и учителите", разказа госпожа Стоева-Попчева.

Според нея е много важно да се говори с децата, а разговорът е най-добрата превенция. "Споделянето и доверието предпазват от грешки. Смятам, че така организирани срещи - независимо дали касаят проблеми, свързани с алкохол, поведение, отношения и прочие - помагат на родители и учители да се възприемат като от партньори с обща цел, създават по-непосредствени човешки отношения", обясни тя.  

По думите й най-лесно можем да предпазим децата от алкохола може би като им покажем, че има наистина приятни и забавни начини за запълване на свободното време. "Като подкрепяме хобито им, като им покажем какво е игра на двора… и като намираме време да сме заедно с тях".

Тази статия е част проекта "Родителски срещи в бар", насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас. Кампанията е достъпна на уеб адресwww.predi18.org. Платформата помага с информационни материали, мрежа от партньорства, предложения за реални политики в посрещането на проблема, обмен на информация, съвети, мнения.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини